Elicopterul Puma avariat în Mali, pregătit pentru transportul în țară?

Read Time:1 Minute, 37 Second

Vă mai amintiți de elicopterul IAR-330 Puma avariat de o furtună în Mali acum aproape două luni? Ei bine, se pare că aparatul cu numărul de bord 82 nu a mai zburat de atunci și că acum este pregătit pentru revenirea în țară.

Comunicatul MApN de la vremea respectivă spunea următoarele:

”Un elicopter IAR-330 Puma L-RM din cadrul detașamentului Carpathian Pumas a fost avariat de o furtună luni, 10 august, în jurul orei 17.00, ora României. Aeronava se afla la sol, în baza Douentza din Mali. Niciun militar nu a fost rănit în urma acestui incident. Militarii români executau, cu două elicoptere IAR-330 Puma L-RM, o misiune de recunoaștere și aterizaseră pentru realimentare pe Baza ONU din Douentza, înainte de a se întoarce în locația de bază din Gao. Pe timpul staționării în Baza Douentza, s-a manifestat o furtună violentă, în urma căreia unul dintre cele două elicoptere a fost răsturnat.”

N-a mai existat nicio altă informare și, cumva, impresia era că elicopterul urma să fie reparat și reintrodus în serviciu. Mai ales că din comunicare nu părea un incident atât de serios (deși vorbim de răsturnare!), unul de nerezolvat acolo.

Ei bine, forțele armate daneze au dat publicității recent o imagine surprinzătoare, Puma noastră sub un Chinook britanic. Explicația este simplă: relocarea unui elicopter ONU non-airworthy. Adica elicopter ce nu este în stare de zbor.

Iar dacă nu e vorba despre o defecțiune recentă, improbabil întrucât nu a mai existat o comunicare pe această temă, vorbim despre incidentul din august.

Cu alte cuvinte, în ultimele două luni Detașamentul Carpathian Pumas a acționat în Mali cu numai 3 aparate din cele 4, iar ghinionistul ”82” a fost blocat pe Baza Douentza până acum.

Misiunea românească din Mali se va încheia la jumătatea lunii octombrie, astfel că este absolut normal ca elicopterul avariat să fie pregătit, alături de celelalte 3, pentru reîntoarcerea în țară.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Ce înseamnă zona galbenă și cine e exceptat de la izolare la intrarea în România
Next post Avioane F-16 turcești în Azerbaijan
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x