Flota cehă de Gripen a depășit 30,000 de ore de zbor

Read Time:2 Minute, 42 Second

Saab a anunțat recent că flota cehă de Gripen a depășit 30 de mii de ore de zbor. Mult, puțin? Vedem imediat.

Într-un mesaj scurt transmis miercuri, 11 noiembrie, Saab anunță că avioanele Gripen ale Cehiei au zburat mai mult de 30,000 de ore de zbor în cei 15 ani de utilizare.

Hai să vedem ce înseamnă asta.

Cehia a primit primele Gripen în primăvara lui 2005, ceea ce înseamnă că folosește aceste avioane de mai bine de 15 ani.

Sunt în uz 14 aparate, 12 ”simple” și două ”duble”, toate preluate prin leasing operațional pe 10 ani, acordul fiind prelungit prin 2015.

Un calcul foarte rapid ne arată că flota cehă de Gripen zboară anual cam 2,000 de ore. Per avion ajungem la cam 143 de ore de zbor anual. Atenție, per avion, nu per pilot.

Din informațiile publicate de-a lungul anilor în presa locală și cea internațională, piloții cehi de Gripen zboară cam 100-120 de ore anual.

Mult, puțin?

Hai să facem comparația care vă place cel mai mult, cu F-urile 16 românești. În momentul achiziției primelor 12 bucăți ni s-a transmis că acestea au o resursă de zbor de aproximativ 4,000 de ore.

Dacă le-am zbura ca cehii, 143 de ore per an per avion, ar însemna că le putem folosi 28 de ani! Estimarea oficială, din momentul achiziției, este că vom utiliza aceste avioane 20-25 de ani.

Cumva este în linia a ceea ce au reușit cehii cu flota lor de Gripen, nu?

Acum hai să ne uităm puțin la costuri. În 2004, Cehia și Suedia au semnat acordul inițial pentru leasingul celor 14 Gripen pentru 10 ani la un cost de un miliard de dolari. Despre al doilea acord, de prelungire pe încă 10 ani, nu am găsit informații despre cost. Nici ungurii nu au prezentat valoarea, dar ei au spus că noul acord e mai ieftin cu vreo 200 de milioane.

Să zicem, de dragul unei discuții ipotetice, că leasingul celor 14 Gripen costă 1,8 miliarde de dolari pe 20 de ani. Comparând cu estimarea din pix a resursei F-urilor noastre, 28 de ani, leasingul pentru 14 Gripen C/D ar sări bine de 2 miliarde.

Adăugăm aici armamentul pe care îl vrem, și acesta usturător de scump, plus modernizările, pentru că și Gripen-urile astea luate de noi au fost modernizate.

În contextul în care ambele tipuri de aparate îndeplinesc, în Cehia și în România, cam aceleași misiuni cum vi se pare acum costul achitat de noi? 650 de milioane de euro prima transă plus 280 de milioane a doua înseamnă undeva la 900 de milioane sau un miliard pentru 17 avioane folosibile aproape 30 de ani. Mult, puțin?

Sigur, nu trebuie să trecem peste faptul că Cehia, ca și Ungaria, au semnat acorduri de offset cu Saab și Suedia și că nordicii au investit niște zeci, poate chiar sute de milioane în economiile lor.

Hai să discutăm deci!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

44 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Claudiu N

Buna seara! Luati dom’ne in calcul si restu: calitate, piste, durata breef si debreef, complexitatea operarii, offset sau nu……..si altele care nu-mi vin acum. Nu zica ca F-ul nu-i ieftin, da-scump al naibii in rest. De ce nu ziceti si cate pietre au inghit Falconurile si cate Gripenurile. De ce stau pe bara atatea F-uri la noi? Cate Gripenuri nu-s folosite la Cehi si Unguri? Prea multe intrebari.

sibip

Calculul diferitilor indici per unit poate diferi in functie de ce la ce raportam. Cred ca pentru noi ramane valabila valoarea deciziei strategice. Faptul ca am achizitionat un produs de la principalul aliat din NATO e cel care a contat cel mai mult. Ce nu inteleg eu este de ce nu putem face mai repede pasii de a achizitiona mai multe excadrile pentru a fi si noi in generatia 4 full sau de ce nu sa ne gganduim la un upgrade care sa ne duca spre un 4+ ca sa putem ajunge sa ne gandim la generatia 5, asa cum… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Hai sa fim corecti pana la capat – noi am luat F 16 Am/BM aka F 16 MLU care sunt sub F 16 C/D cu care compari la performante Gripen C/D si unde F 16 C/D Block 50/52+ are cateva atu-uri. Deci noi am luat varianta mai slaba si mai veche de F 16 ca lucrurile sa fie clare! Apoi – F 16 C/D nu a fost nici macar invitat in competitia din Elvetia – de ce crezi ca s-a intamplat asta? raspunsul il ai in disponibilitatea de misiune si in evaluarile de la inceputul anilor ’90 din licitatia finlandeza… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Pana acum in primul raspuns am pus in evidenta partea tehnica – deci costurile de exploatare la F 16 C/D si Gripen C/D trebuie sa fie comparabile cu un avantaj Gripen C/D fiindca design-ul este mai nou cu vreo 10 ani si ingineria nu a stat pe loc. Apoi – principalii senzori – F 16 MLU are un radar modernizat dar mult sub ceea ce ofera F 16 C/D Block 50/52+ polonez iar Gripen C/D are un radar comparabil cu F 16 C/D dar care intre timp fata de 2008 a primit noi moduri de misiune si capacitati exinse de… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Resursa structurii celulei – F 16 MLU pe care le-am luat puteau la momentul achizitiei zbura intre 3200 si 3600 de ore de zbor – daca au gasit ai nostri de cuvinta ca pot zbura 4000 de ore de zbor norocul nostru desi eu as merge pe informatia initiala. In ceea ce priveste misiunile de lupta la 12-24 de aparate sigur principala misiune este aer-aer iar Aer -sol o sa fie misiune secundara si de aici rezulta ca incarcarea maxima a avioanelor nu este relevanta, oricare dintre ele putand indeplini acea misiune. Flexibilitatea integrarii arammentului existent – suedezii spuneau ca… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Nu spui nimic despre disponibilitatea de misiune a celor 2 tipuri de avioane care arata clar un avantaj la Gripen C/D fata de F 16 si asta este un mic amanunt important atunci cand iti iei un avion in numar mic. Si cireasa de pe tort – asa cum ai spus-o zero sau foarte putin avantaj economic obtinut cu bani destul de multi. Si inca ceva upgrade path – Gripen C/D poate primi AESA exista proiect in derulare si testare, F 16 C/D poate primi AESA -proiect in curs de implementare, pentru varianta noastra F 16 MLU nu este la… Read more »

Mihai
Marius-Eugen Fenchea

@ Mihai – „AESA -proiect in curs de implementare, pentru varianta noastra F 16 MLU nu este la acest moment in discutie AESA si nu stiu nici sa se poata face decat cu multi bani!” In Taiwan s-au bagat bani foarte multi in acest upgrade noi nu suntem Taiwan, nu avem baza lor financiara la noi fiecare milion conteaza. Apoi daca cumva unul dintre F 16 noastre MLU cade din vari motive cu ce il inlocuim? De unde luam avionul care il va inclocui pe cel cazut – evident nimeni nu s-a gandit asa de departe….de ce ar face-o au… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Te-ai uitat in amanunt la istoria avioanelor Taiwan-ului? Ai observat ca ele de fapt au structura de Block 20-25 si electronica de F 16 Block 15 la achizitie?
Diametrul botului este marit la aceste avioane – in plus costul pe avion este prohibitiv dar cand ai pe langa China si dragonul vrea sa te imbratiseze, costul nu mai conteaza….mai ales ca ai de unde sa scoti banii.

Marius-Eugen Fenchea

Sa nu uitam in ultimul rand omogenitatea flotei – acum cu chiu cu vai o sa ajungem la 17 aparate pana la 24 de avioane la fel e cale lunga si nemeni nu are niciun plan si nici nu a avut vreodata in afara de necesitatea iminenta de a aavea un avion de generatia a -4 a. Apoi – daca urmatoarea escadrila o sa fie F 16 C/D eu sincer m-as bucura mult dar din punctul de vedere al tehnicilor de la sol aici o sa avem o problema 2 variante de F 16 cu multe chestii similare dar si… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

In ceea ce priveste AESA pe Gripen C/D ai informatiile aici: https://www.flightglobal.com/fixed-wing/saab-aesa-trial-offers-gripen-c/d-users-new-upgrade-path/138110.article
Evident asa cum am spus mai sus daca dai bani poti avea AESA si pe IAR 99 C Soim dar intrebarea este daca merita.

Marius-Eugen Fenchea

https://www.saab.com/newsroom/stories/2020/april/gripen-cd-flies-with-saabs-new-aesa-radar-for-the-first-time Uite si aici anuntul SAAB deci este certitudine si acesta. Problema cea mai mare este ca si pachetul de armament l-am luat tot fara offset/cooperare industriala acolo de altfel s-au dus si 2/3 din banii programului initial F 16 MLU care a cuprins 12 aparate initial completat apoi cu inca 5. Este de discutat daca chiar am dorit sa avem o escardila de 17 avioane sau doar atatea s-au gasit cu resursa suficienta. In mod clar din punct de vedere operational aviavioanele ar trebui sa fie numere pare ca sa poata lupta in celule dar poate RoAF a avut… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Da ma refeream la standardul MK 4 deoarece el este disponibil din 2015 – aparent Software Modes sunt disponibile si la varianta MK 3 dar cu limitarile existente de procesorul de semnal incorporat in MK 3. La noi F 16 a au inceput sa vina in 2015 deci are cat se poate de mult sens comparatia. Hartia poate de asemenea sa te pacaleasca destul de mult in ceea ce priveste un radar si capacitatile lui, aici imi vine in minte cel mai reprezentativ exemplu cu MIG 29A care avea probleme de a ghida racheta semiactiva R 27R la limiele maxime… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Nu am reusit sa gasesc la liber cine foloseste MK4 in orice caz detaliile sunt destul de complete aici: https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2015/10/18/saab-gripen-royal-thai-air-force/ Aparent MK 4 este posibil sa il obtii schimband componentele din MK3 plug and play – ideea este ca tu ca Romania puteai sa il ai din 2015 cand incepeai sa primesti aparatele. La fel cu radaul de pe F 16 Block 50/52+ evolueaza asa a evoluat si radarul de la Gripen C/D pe cand inca nu am citit sa fie radarul de F 16 MLU plug and play cu cel de F 16 Block 50/52+ care de altfel devine… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

@ Marius Doroftei – nu este deloc irelevanta ca tu cumparai avioane noi – deci acest radar la standarul MK 4 ar fi venit automat, in articol se explica clar ca sunt o serie de componente plug and play – la fel cum sunt evolutiile APG la F 16 Block 50/52+ in care lumea baga inca bani. Aici este vorba de obiectiva tangibile si nu de J10/ Su 35 sau alte avioane estice pe care nu o sa le cumparam fiindca suntem in NATO. Nici atunci cand au cumparat/ luat in Leasing cehii Gripen C/D nu mai avea nimeni acel… Read more »

Last edited 3 years ago by Marius-Eugen Fenchea
Marius-Eugen Fenchea

@ Marius Doroftei, @ Mihai in primul rand avioanele ar fi fost comandate undeva in octombrie 2013 – le fel cum s-a facut cu F 16 MLU care s-au comandat tot atunci in acelasi Delta T. Atunci cand afirmi (Marius Doroftei) ca nu inteleg lucruri elementare eu realizez ca tu nu intelegi pe deplin chestiunile tehnice. O sa iti explic – avioanele ar fi fost comandate in 2013 Octombrie deci ai un orizont de timp de 14-15 luni ca sa spun asa.La fel cum comanda de F 16 MLU s-a facut in Octombrie 2013. Un proiect de dezvvoltare a unui… Read more »

Mihai

@MEF – Ma gandesc ca ai ceva experienta in project management. Deci comanzi avioane in 2010, te astepti sa le primestu ub 2015 si vrei componentele cele mai noi (din 2015)? Pai cum sa mearga treaba asa? Cand semnezi contractul banuiesc ca e specificata acolo configuratia care ramane „freezed” la inceput, ca sa stie si cumparatorul cat plateste si vanzatorul ce-i trebuie ca sa realizeze productul. Doar nu te gandesti ca Saab ar fi asteptat pana in 2014 toamna ca sa dea comanda de radare – nu? E ca si cum ai comanda o masina, la care astepti 2 luni.… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Cred ca un indiciu vun este si misiunile la care am participat pana acum cu F 16 MLU international – inca nu stiu sa fi facut politie aeriana in Statele Baltice cu F 16 la 5 ani de la cumparare, sa nu uitam ca am fost acolo cu LanceR deci este si acesta un indiciu ca operationalizare nu merge cum ne-am asteptat initial. Acum care si la cate evenimente au participat intre timp Ungaria dar mai ales Cehia cu Gripen C/D si Polonia cu F 16 C/D. Si da sustin si acum ca F 16 nu a fost invitat in… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Eu tind sa cred ca nu trebuia sa ajunga la 4 ani pentru a obine IOC-ul la F 16 MLU si ca la un avion care te asteptis a il zbori tip de 24 de ani ( calculat la cat zburam si resursa celule) nu iti permiti sa pierzi 4 ani ca sa faci IOC-ul. Repet nu cred ca cu Gripen C/D era mult mai diferit de ce s-a intamplat cu F 16 MLU ca resursele financiare cam tot alea trebuie sa fi fost alocate pentru combustibil si armament cel putin. Avem si noi o problema cu planificarea, si dramuirea… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

„Of the five contenders left (the more fanciful offer to sell Finland the MiG-31 had already been discarded at this point), two were outright disqualified as not meeting the Air Force’s requirement. These included the MiG-29 (not meeting requirements related to “avionics nor lifespan, nor the maintenance setup”) and more surprisingly the popular favourite, the F-16C/D (failing both on the technical aspect as well as on industrial cooperation). The JAS 39 Gripen and its subsystems were felt to be not mature enough, leading to unacceptable risks. This left just two of the five contenders, the Mirage 2000-5 and the F/A-18C/D Hornet, to… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Legatura cu licitatia elvetiana este ca F 16 Block 50/52+ nu a fost invitat sa participe in Elvetia, deloc.
Deci stiau ceva din punct de vedere tehnic care nu corespundea, au mai bagat o fisa cu Gripen C/D alt monomotor si tot nu le-a placut la militarii lor.

Marius-Eugen Fenchea

Nu asa, am spus / afirmat ca probabil criteriile tehnice care au dus la iesirea din cursa a F 16 in Finlanda sunt aceleasi sau contributoare la faptul ca F 16 C/D nu a fost invitat in Elvetia.
Motivele putand fi identice sau avand similaritati.
Daca Elvetia il considerau pe F 16 C/D un candidat potrivit l-ar fi invitat in coptetitia aceea in care a fost selectat Gripen C/D desi a obtinut cele mai mici scoruri in comparatie cu Rafale si Typhoon.
Cum nu a fost invitat concluzia este ca F 16 nu a fost considerat macar ca avion potential.

Marius-Eugen Fenchea

Ce motiv ar fi avut L.M> sa nu trimita raspuns la un RFI ca doar era o posibilitate de vanzare si cu un contract destul de maricel.

Marius-Eugen Fenchea

@ Marius Doroftei – „Estimarea costurilor de operare, ca și disponibilitatea, e din burtă. Da, îți respect estimările, dar nu sunt de acord cu ele” – cand am estimat undeva la 70% m-am bazat pe consumurile specifice ale celor 2 motoare dar si a arhitecturii in ceea ce priveste „very low life cycle cost” concept care a avut timp sa se maturizeze pe Gripen C/D cu invataturile de la Viggen JA 37 dar si dezvoltarile USN pentru motorul GE 404 dezvoltat pentru F /A 18 C/D. In ceea ce priveste disponibilitatea de misiune la F 16 exista informatia la liber… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

https://stratpost.com/gripen-operational-cost-lowest-of-all-western-fighters-janes/#:~:text=%E2%80%9CAt%20an%20estimated%20%244%2C700%20per,owing%20to%20their%20larger%20size%2C Uite ca gasii un link nou si functional – care da aceleasi cifre oricum eu nu am inghitit galusc de marketing ca daca pui doar consumul specific ajungi la 4000 de Euro dar la fel cum am afirmat mai sus ma astept la un cost pe misiune a Gripen C/D undeva la 70-80% din costul F 16 C/D si la fel pentru F 16 MLU undeva la 110% din pretul F 16 C/D ca nu a stat tehnologia tip de 10-15 ani si oricat le-ai moderniza din cauza resurselor celulei care au trecut in a 2-a jumatate de viata… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

Daca vrei sa facem studiu de caz exista documente destul de stufoase si pe net:https://www.rand.org/content/dam/rand/pubs/research_reports/RR1100/RR1178/RAND_RR1178.pdf

Marius-Eugen Fenchea

https://www.rumaniamilitary.ro/costuri-f-16-vs-inaintasii-si-concurenta si aici un link cu niste date interesante despre cost de operare generatia de kfir si F5 Tiger II si F 16.
Si inca un link: https://www.rumaniamilitary.ro/cat-costa-pana-la-urma-ora-de-zbor-pe-f-16 cu date care mi se ar mai aproape de adevar fata de cei 7000 de euro la F 16
Nota bene este evolutia costului intre F 15C si F 15E:

-F-16C – 23000$
-F-22 Raptor – 68000$
-F-15C – 42000$
-F-15E – 36000$

-A-10C – 18000$ cel mai ieftin avion, din acest punct de vedere
-AC-130U – 46000$
-C-130 – 18000$
-B 52H – 70000$
-B-1B – 58000$
-B-2 – 169000$

Last edited 3 years ago by Marius-Eugen Fenchea
Marius-Eugen Fenchea

Uite aici si costurile cu operarea estimate de Elvetia pentru Gripen C/D aici ajungi la costuri de 2K+ la Elvetieni cand au calculat totul: https://www.key.aero/forum/modern-military-aviation/97322-list-of-combat-aircraft-flight-cost-per-hour?page=5 este de fapt pagina 6.

Marius-Eugen Fenchea

Tocmai de aia am dat costul la Gripen C/D undeva la 70% din F 16 Block 50/52+ fiindca din ce pot afla pe net asta pare estimarea cea mai realista. Daca folosim acelasi ordini de marime adica comparam mere cu mere o sa obinem rezultate la costuri destul de apropiate cu mentiunea ca la noi salariile tehnicienilor si inginerilor dar si ale pilotilor din estimarea Elvetiana sigur o sa fie mai mici decat cele de acolo. Astfel un F 16 zburat de noi costa undeva mai putin decat un F 16 zburat de olandezi sau belgieni la capitolul personal care… Read more »

Marius-Eugen Fenchea
Previous post Rusia trimite ”pacificatori” în Nagorno-Karabakh
Next post Airbus mai bagă o fisă: ”Dorința noastră este să producem elicoptere la Ghimbav”
44
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x