Germania renunta la vechile Eurofighter. Avioanele vor fi scoase la vanzare

Germania a anuntat ca va renunta la cele mai vechi dintre avioanele Eurofighter Typhoon din serviciu, cele din Tranche 1, acestea urmand a fi propuse pentru revanzare pe piata internationala.

Cele 38 de aparate T1 vor fi inlocuite cu unele noi-noute, Tranche 3, ce vor fi echipate inclusiv cu radarul AESA, E-Scan Mk 1.

Momentan nu exista informatii cu privire la potentiali clienti interesati sa cumpere vechile Eurofightere si este greu de crezut ca acestia vor aparea prea curand.

Asta pentru ca Italia este in aceeasi situatie, autoritatile de la Roma incercand de cativa ani deja sa scape de batranele T1, fara succes.

Italienii le-au propus inclusiv bulgarilor, dar si acestia au spus „pas” speriati de costurile prea mari.

Iar in momentul in care preferi sa inlocuiesti un avion nu atat de vechi cu altul nou, fara a lua in calcul serios modernizarea, orice potential client ar trebui sa se gandeasca de doua ori.

Eurofighter Typhoon Tranche 1 este primul Eurofighter operational si, in acelasi timp, aparatul in care s-au concentrat toate problemele de dezvoltare. A fost modernizat usor pana la standardul Block 5 si a devenit, macar in specificatii, multirol, insa atat.

De la Tranche 2 cei de la Airbus au inceput sa schimbe pe ici, pe colo, in locurile esentiale unele lucruri si au transformat radical avionul. Ca sa va faceti o idee, T2 a inceput de la Block 8 si s-a incheiat dupa patru etape majore de modernizare la Block 20.

De ce nu este totusi modernizat T1 si este preferata achizitia unor avioane noi si scumpe? Ca de obicei, sunt mai multe explicatii aici. Modernizarea T1 este scumpa si chiar foarte utila. Singurii care au facut asta sunt spaniolii, prin CLAEX – Centro Logístico de Armamento y Experimentación – si le-a iesit asa si asa.

Adica T1 spaniole integreaza o serie de echipamente din T2 si T3, insa nu pe toate, iar durata estimata de serviciu este de cam 15 ani, ceea ce face ca procesul de modernizare sa nu fie viabil pentru multe state. Comparativ, Romania isi propune sa foloseasca F-16 cumparate la mana a doua din Portugalia cel putin 25 de ani.

Ori sa cumperi Typhoon T1, sa investesti in modernizare si sa il folosesti pana prin 2035 e putin cam mult pentru oricine.

Singurii ce ar putea fi interesati de avioanele germane ar fi cei care nu au acces la acest tip de tehnologie, vezi Iranul, de exemplu, insa este aproape imposibil ca aparatele sa ajunga acolo.

Ascultati podcastul nostru pe aceasta tema
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Modernizarea ar costa mult și nu merită,te rupe la buzunar,austriecii au simțito pe pielea lor. Ca să nu închidă ind. aeronautică ca noi,m-ai fabrică T3 și îl înlocuiesc pe Tornado tot cu EF. Briții au asamblat ultimul EF s-au tras în poză cu el și se pregătesc să închidă linia de asamblare. Nemții și macaronarii,ar avea clienți pt Trache 1,dar se opun briții și gringo să le vîndă.

Mig-21_LanceR

De ce durata atât de scurtă de viață pt un Typhoon?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x