Grecia vrea să cumpere avioane de luptă Dassault Rafale

Ceea ce părea doar un zvon pornit de nicăieri în urmă cu o săptămână a ajuns să se materializeze, și aici vorbim despre intenția Greciei de a cumpăra avioane Dassault Rafale din Franța.

Premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a confirmat sâmbătă demararea discuțiilor cu Parisul pentru achiziții militare.

Revenind la știrea inițială, publicată de cotidianul Parapolitika, discuțiile dintre Grecia și Franța vizează un prim lot de 18 aparate Rafale.

10 dintre acestea ar fi avioane nou-nouțe, fabricate de Dassault la standardul F3-R, iar restul de 8 ar fi second-hand, din surplusul Armée de l’Air et de l’Espace Française, la un standard inferior.

La prima vedere, pare un acord de care Grecia nu are neapărat nevoie din punct de vedere militar, ci mai mult politico-diplomatic.

Cum tensiunile cu Turcia lui Tayyip sunt tot mai mari, Grecia are nevoie de aliați puternici, care să fie dispuși să se implice activ de partea sa. America lui Trump iese din discuție, președintele Statelor Unite fiind un dezastru la acest capitol, astfel că Atena a început să se uite spre Europa.

Franța a fost un critic aspru al regimului turc, iar în disputa din ultimele luni a intervenit activ în sprijinul Greciei.

Ei bine, un contract inițial de sute de milioane de euro, cu perspective de a fi urmat de altele, ar aduce un plus de angajament în această relație.

Iar pentru Dassault, vânzarea de Rafale către un alt jucător major din lume, după India, reprezintă un succes major care ar putea potența alte vânzări în anii următori.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x