In timp ce noi ne mai gandim, Cehia este aproape de a cumpara elicoptere de atac AH-1Z Viper

Daca la Bucuresti achizitia de elicoptere de lupta nu este o prioritate, in alte capitale lucrurile nu stau deloc asa. Bunaoara, Cehia este pe punctul de a achizitiona patru elicoptere de atac AH-1Z Viper, fix din alea de care ne dorim si noi macar la nivel declarativ.

Recent, Departamentul de Stat american a aprobat o posibila vanzare prin programul Foreign Military Sale de patru elicoptere Viper si alte echipamente catre Cehia.

Guvernul de la Praga a solictat „patru (4) elicoptere de atac AH-1Z, opt (8)
motoare instalate T700-GE701D, opt (8) sisteme integrate de poziționare globală cu navigație inerțială Honeywell (EGI) și serviciul de poziționare exactă (PPS), precum și paisprezece (14) rachete AGM-114 Hellfire. Sunt incluse și echipamentele de comunicații, sistemele electronice de luptă, mitralierele M197 cu calibru de 20 mm, sistemul Target Sight, echipamentele de suport, containere de rezervă ale motoarelor, piese de rezervă și reparații, echipamentele de testare, datele tehnice și publicații, instruirea personalului, servicii de asistență tehnică guvernamentale și ale contractorilor în privința suportului tehnic, de logistică și inginerie, și alte elemente legate de logistică și suport pentru program.”

Costul intregului program este estimat la 205 milioane de dolari, ceea ce ne da un cost de cam 50 de milioane de dolari per Viper cu un pachet minimal de armament. Mult, putin?

Cehii vor elicoptere de atac pentru a inlocui in serviciu batranele de Mil Mi-24 Hind, asta desi mentinerea unei flote de numai patru aparate este un gest simbolic, nu si relevant din punct de vedere operativ.

Intre timp, la Bucuresti e liniste. Ministrul Apararii ne-a spus la inceput de an ca discutiile pentru achizitia elicopterelor de atac si a celor multirol nu sunt, de fapt, negocieri, ci doar tentative de a afla ce ofera piata.

In aceste conditii, contractul pentru Romania pare ca mai are de asteptat, asta daca va veni vreodata. Foarte probabil, a doua jumatate a acestui an va fi decisiva din acest punct de vedere, iar o eventuala lipsa de interes a autoritatilor noastre ar putea pune cruce programului.

Dar sa nu fim prapastiosi si sa speram la ce e mai bine.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Cineva trebuie să țină linia de fabricație deschisa. Noi sîntem în trei ani de alegeri,nu umblăm cu prostii de ăstea. Vai de cei învinși.

sorin

Politicienii PSD-ALDE imprumuta Romania ca sa asigure salarii si pensii generoase, oamenilor lor.Daca ar fi vointa politica, ar fi si banii necesari pentru a cumpara necesarul de elicoptere ca si cel de avioane.
Cehii au 12 avioane multirol Gripen C.La acest numar de avioane , 4 elicoptere le sunt suficiente.Ideal ar fi ca Cehia sa aiba macar 48 de avioane multirol si 24 de elicoptere de atac la sol.Cehia ca si majoritatea tarilor NATO, sunt consumatoare de securitate oferita de SUA si nu tari care ofera securitate.

albert

Toata stima! Inaintasilor.Macar incercau:
http://www.aviastar.org/helicopters_eng/czech.html

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x