Italia se alatura proiectului Tempest. Europa se imparte in doua platforme de generatia VI

Italia va fi a treia natiune partener in proiectul Tempest, initiat de autoritatile britanice si la care a aderat deja Suedia.

Directorii departamentelor de armament din Italia si Marea Britanie au semnat in cadrul DSEI (Defense & Security Exhibition International) o Declaratie de Intentie privind colaborarea in acest proiect.

Trecerea Italiei in “barca” britanica inseamna ca Europa se “sparge” in doua mari proiecte pentru platforme aeriene de generatia VI, pe langa Tempest existand si conceptul franco-german FCAS (Future Combat Air System) la care a aderat si Spania.

Sunt asadar sase dintre cele mai puternice natiuni europene, atat economic cat si militar, care incearca sa dezvolte noua generatie de avioane de lupta in doua proiecte diferite.

La prima vedere Tempestul britanic pare ca are cele mai mari sanse de reusita si asta pentru ca atat Regatul Unit, cat si Italia, sunt parteneri in programul F-35 si au capatat o experienta uriasa cu aceasta platforma. Iar suedezii de la Saab lucreaza sa transforme Gripenul intr-un avion de generatia 4+ colaborand cu diversi parteneri internationali.

De cealalta parte, FCAS nu lasa impresia unui proiect fezabil, desi in spatele sau se afla unul dintre cei mai buni producatori de aparate de lupta, francezii de la Dassault.

Avand aceste doua proiecte asumate public, Europa ia pentru prima data fata celorlalti competitori, Statele Unite, Rusia sau China, care se concentreaza in continuare pe generatia V.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Ca de obicei,trădători pînă la capăt macaronarii. Îs curios,ce brînză o să iasă din programul Tempest,nu că SCAF-ul ar fi ceva de capul lor. Ar fi tare de tot, ca peste doi ani,să se unească Tempestul cu Scaf,ca să m-ai reducă din cheltieli și să nu închidă fabricile de avioane în europa.

Radler

Cred ca ar trebuii sa ne alaturam si noi acestui program …tot mergem pe mana celor de la Lockheed Martin cu F16 si ne dorim in viitor F-35 .
In spatele lor vor fi si americani cu Lockheed iar SAAb este un constructor foarte interesant. O sa mai fie natiuni care se vor alatura acestui program garantat .
Italia s-a alaturat programului pentru ca Eurofighterul este prea scump la operare/intretinere iar in programul F35 detin o parte importanta din productie .

Jap

@ Radler,românia se află în programul JSF,noi stăm pe margine si strigăm: Hai Băieții! Prietene,noi ne coim de doi ani să luăm 5 gioarse de la Amarg și voi visați la F35.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x