J-11A vs. Gripen C/D

Chinezii au dat publicitatii o serie de informatii extrem de interesante si destul de ingrijoratoare pentru ei referitoare la rezultalele unor lupte aeriene simulate dintre J-11A, clona de Suhoi Su-27, si Gripen C/D.

Unul dintre cei mai apreciati si experimentati piloti chinezi de J-11, colonelul  Li Chunghua Hua, a sustinut un curs la Universitatea Politehnica din Xi’An in care a vorbit despre rezultatele dislocarii avioanelor chinezesti in Thailanda, cu prilejul unui exercitiu in comun.

In timpul acestui exercitiu, desfasurat in anul 2015, au fost efectuate si lupte aeriene simulate, iar rezultatele i-au cam dezumflat pe chinezi.

Dupa cum scriu cei de la AINonline, J-11 a avut rezultate foarte bune in lupta aeriana in raza vizuala (WWR – within visual range), reusind sa obtina 25 de victorii si sa piarda un singur avion. In acest caz nu vorbim despre o surpriza sau despre un rezultat uimitor, stiut fiind faptul ca Su-27 si toate derivatele si clonele sale reprezinta un etalon in materie de manevrabilitate.

Surpriza a venit insa la luptele aeriene din afara razei vizuale (BVR – beyond visual range), acolo unde Gripen C/D s-a dovedit net superior, cu 41 de victorii si numai noua aparate pierdute.

Din cate se pare, exercitiul din 2015 a reprezentat un adevarat dus rece pentru oficialii chinezi, care au accelerat procesul de modernizare a sistemelor de avionica, optand in foarte mare parte pentru cele produse de industria locala si inlocuindu-le pe cele rusesti.

J-11A a fost scos de pe lista avioanelor trimise la exrcitii, China optand in ultimii ani pentru J-10A si J-10C, acestea ajungand destul de aproape de nivelul lui Gripen C/D din punct de vedere al echipamentelor si al armelor disponibile.

Colonelul Li a incheiat intr-o nota nu foarte optimista, el subliniind faptul ca pe piata este deja disponibil Gripen E/F, care vine cu un upgrade semnificativ la nivelul avionicii si sistemelor de zbor.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cornel

https://nationalinterest.org/blog/buzz/how-chinese-air-force-lost-war-game-fighter-jet-104247 ..ce legatura au toate astea cu sistemele rusesti domnu propagandist?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x