Lituania cumpără elicoptere Black Hawk

Lituania va achiziționa 4 elicoptere Sikorsky UH-60M Black Hawk, cu opțiunea de a suplimenta acordul cu încă două bucăți.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Vilnius, care a motivat această decizie prin nevoia de aliniere la standardele NATO și de creștere a pregătirii.

”Decizia de a trece la o tehnologie vestică ce îndeplinește toate solicitările noastre a fost luată în vederea pregătirii trupelor noastre pentru conflictele moderne, dar și pentru a asigura compatibilitatea și interoperabilitatea cu aliații noștri. Noile platforme vor înlocui aparatele Mil Mi-8T folosite acum de armata lituaniană. Elicoptere de producție sovietică au deja 30 de ani și resursa de zbor a ajuns la final, operarea lor fiind scumpă: mentenanță scumpă, predispoziție pentru defectări, reparații riscante din cauza aprovizionării complicate cu piese de schimb din Rusia”, se arată în comunicatul lituanienilor.

Nota de plată pentru cele 4 elicoptere Black Hawk, echipamente adiționale, piese de schimb și pregătire piloți și tehnicieni este de 213 milioane de dolari.

30 de milioane vor veni de la guvernul american printr-un program de ajutor al aliatului din NATO.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x