NATO va disloca avioane de supraveghere aeriană (Airborne Warning and Control System – AWACS) în România pentru a susține misiunile Alianței de pe flancul estic.
Aparatele ce fac parte din NATO Airborne Early Warning and Control Force (NAEW&C Force) vor ateriza pe Baza 90 Transport Aerian din București în cursul zilei de marți, 17 ianuarie.
Comunicatul transmis de Ministerul Apărării este foarte sărac în detalii.
”Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre.
Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă. Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.”
Mai multe detalii aflăm însă din comunicările transmise de NATO Allied Air Command, care spun că aparatele AWACS dislocate în România vor ”susține prezența întărită a Alianței în regiune și vor monitoriza activitatea militară a Rusiei”.
În plus, mai aflăm și că această misiune va fi susținută prin dislocarea a 180 de militari ai statelor membre NATO pe Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, dar și că misiunea va dura ”câteva săptămâni”, zborurile urmând a avea loc exclusiv deasupra teritoriilor Alianței.
”Avioanele noastre AWACS pot detecta aparate de zbor de la sute de kilometri depărtare, ceea ce le transformă într-o capabilitate cheie pentru postura de descurajare și apărare adoptată de NATO. Mulțumim României pentru că găzduiește aceste avioane ce au o contribuție semnificativă la sistemul nostru de avertizare timpurie”, a declarat și Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO.
Salut
C am toate comunicatele Mapn-ului sunt seci si facute c-am pentru redusi mintal. Eu inteleg ca sunt lucruri care nu trebuie spuse ,unele chiar secrete ,dar cum comunica MApn este jale. Si cand vrea sa spuna ca se discuta un eventual contract de dotare a armatei sau celebrul contract al corvetelor ministerul mai mult ne enerveaza decat sa intelegem ceva !!!! Cei de la comunicare de la MApn ar trebui trimisi la scoala. Cum cei din celelalte tari NATO pot anunta ce cumpara si cum ajuta Ucraina,la noi insa ramai tampit cand auzi ce comunica ,daca comunica.