Pakistanul vrea să cumpere elicoptere de atac din China

Read Time:1 Minute, 24 Second

Pakistanezii au decis că nu mai pot aștepta o rezolvare a disputei cu Statele Unite și că trebuie să se reorienteze pentru a se putea dota cu elicoptere de atac moderne.

Islamabadul are două contracte pentru acest tip de aparate blocate de americani, unul pentru 12 bucăți de AH-1Z și celălalt pentru 30 de TAI T129 ATAK, iar așteptarea pare că a luat sfârșit.

Generalul Syed Najeeb Ahmed, comandantul componentei aviatice a armatei pakistaneze, a declarat recent, în cadrul unei conferințe ce a avut loc la Londra, că țara sa este tot mai interesata de oferta Chinei.

”Analizăm alte opțiuni. Una dintre este din China și vizează un nou elicopter de atac pe care l-au dezvoltat, denumit Z-10ME. În cazul în care primele două opțiuni nu se materializează, a treia va fi luată în considerare”, a spus acesta.

Contractul pentru cele 12 AH-1Z este din 2015 și a fost suspendat pe termen nelimitat de președintele american prin decizia de a opri finanțarea acordată Pakistanului.

În 2018 Islamabadul s-a înteles cu Turcia pentru 30 de bucăți de T129, însă și acest acord a fost blocat ca urmare a sancțiunilor impuse de americani în privința exportului motoarelor LHTEC T800, cele care echipează elicopterele ATAK.

Cum nu se întrevede o soluție pentru acest blocaj, se pare că Pakistanul va merge spre CAIC Z-10, un elicopter de atac dezvoltat destul de recent de China.

Varianta ME a apărut în public în urmă cu doi ani și a venit în plus față de seriile precedente cu sisteme de contramăsuri active și pasive, sistem avertizare radar, sistem avertizare rachete, evacuări ale motoarelor orientate în sus, propulsoare mai puternice și altele.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Trebuie spus că,după ce gringo le-a blocat transferul de elicoptere,pachistanezii au venit la noi să cumpere 30 IAR Puma Socat,israelul neavînd nicio obiecție la vînzarea componentelor către statul musulman. În timpul negocierilor,sa primit un telefon de la gringo și sa stopat afacerea,israelinienii ne înțelegînd ce mama lui proces verbal se întîmplă. Văzînd ce sa întîmplat,pachistanezii au plecat spre turcia ,de unde au cumpărat mai multe bunătăți: corvete AdaMilgem,T129,piese și soft pt F-16,modernizarea submarinelor și alte bunătăți. Namaste.

Previous post Wizz Air reduce frecvența zborurilor din România spre Italia
Next post Blue Air nu anulează curse spre Italia și permite schimbarea gratuită a datei zborului
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x