Pensie ciuntita pentru singurul roman ajuns in spatiu

Read Time:2 Minute, 9 Second

„Pe vremea lui Ceauşescu era un banc cu mine. Se zicea că atunci când cand m-aş fi întors din Cosmos aş fi fost întrebat: Prunariu, cum considerăm zilele alea de stat în Cosmos? Zile libere sau concediu fără plată?” Dumitru Prunariu face haz de necaz după ce s-a trezit fără 70 la sută din pensie dintr-un motiv, spune el, halucinant: pentru cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentru zborul în spaţiu şi pentru călătoria în Cosmos în sine, nu există documente justificative luate în considerare la recalcularea pensiei.

Prunariu, care este general şi pensionar militar, a povestit, miercuri seara, la Antena3, că a căutat prin toate unităţile militare pe unde a fost angajat hârtiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister.

„Nu-mi face deloc plăcere să abordez acest subiect. Am depus în luna decembrie documentele de salarizare pe care le-am avut de la începutul carierei mele şi acum, în ianuarie, pensia mi-a venit 30 la sută din valoarea pe care am avut-o în decembrie. Nu ştiu dacă au fost luate în considerare acele documente. Ştiu că anumite date lipsesc, adică exact perioada în care am fost în pregătire pentru spaţiul cosmic. Nu s-au găsit documentele din momentul în care am intrat în aviaţia militară, din 13 martie 1978, până când m-am întors din pregătire timp de trei ani de zile din orăşelul stelar şi mi-am început activitatea oficială la comandamentul aviaţiei militare. Doar de atunci mi se găsesc salarizarea şi documentele justificative”.

Întrebat ce pensie are, Prunariu a precizat că, după tăiere, ce i-a rămas îi ajunge să plătească două luni întreţinerea la bloc. El a precizat că beneficiază şi de un salariu de cercetare, fiind angajatul unei asociaţii ştiinţifice care are contract cu Agenţia Spaţială: „Am ieşit la pensie ca să-mi păstrez şi pensia militară, şi salariul. Eu am luat anii trecuţi un credit să cumpăr un apartament, pe care se duceau două treimi din salariu. O parte din credit îl compensam din pensie”.

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial „Intercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. A zburat în spaţiu alături de astronautul sovietic Leonid Popov. După Revoluţie a fost secretar de stat şi şef al Departamentului Aviaţiei Civile, între anii 2004-2005 a fost ambasador la Moscova, iar în ultima perioadă a condus Agenţia Spaţială Română.

Gandul.info

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post O noua companie low-cost pe piata romaneasca
Next post Grecii si-au luat adio de la Eurofighter