Pilotul de origine română ce a fost doborât în războiul din Ucraina

Read Time:1 Minute, 6 Second

În luptele aeriene ce s-au desfășurat și se desfășoară în Ucraina și-a pierdut viața și un pilot de origine română.

Maiorul Ștefan Ciobanu, sau Stepan Chobanu conform documentelor ucrainiene, era unul dintre piloții cunoscuți și respectați din aviația militară europeană.

De-a lungul anilor a făcut parte din ”Su-27 Solo Display” a Forțelor Aeriene Ucrainiene și a luat parte la cele mai importante airshow-uri din Europa, inclusiv din România.

A zburat alături de colonelul Oksachenko în Suhoiul 27 cu numărul de bord 71 pe care l-am putut admira la BIAS. Soarta a făcut ca ambii să fie uciși în luptele aeriene cu rușii de la început de martie.

Potrivit Libertatea, Ștefan Ciobanu s-a născut și a trăit în Odesa, oraș situat foarte aproape de granița cu Republica Moldova și România.

Cei care au avut ocazia de a interacționa cu el spun că stăpânea foarte limba română și că de fiecare dată când ajungea în țară abia aștepta să interacționeze cu oamenii de aici.

La 58 de ani, Ciobanu era rezervist și a revenit în cadrul Forțelor Aeriene după ce Rusia a invadat Ucraina. La manșa iubitului său Su-27 a și căzut într-o luptă aeriană deasupra orașului Koprivnițki, din centrul țării.

Ștefan Ciobanu a fost decorat post-mortem de președintele Ucrainei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alin

Dupa articolul din Libertatea, el s-a nascut in sudul Basarabiei (zona Odesa din Ucraina) si locuia in orasul Odesa. Nu s-a nascut si a trait în orasul Odesa.

Previous post Rusia vs. Ucraina: Ziua a zecea
Next post Rusia vs. Ucraina: Ziua 11
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x