Primul zbor al unui pilot român în cadrul Centrului de pregătire pentru F-16 de la Fetești

Read Time:1 Minute, 42 Second

Primul pilot român a efectuat deja un prim zbor pe F-16 în cadrul recent inauguratului Centru European de Instruire pentru avioanele F-16, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Pe lângă orizontul de timp redus în care a avut loc acest moment – aproape două luni de la deschiderea oficială a Centrului la primul zbor al unui pilot aflat în pregătire – este remarcabilă internaționalizarea pregătirii.

Asta deoarece vorbim despre un pilot militar român, bineînțeles, un locotenent-comandor ce a zburat până în mai 2023 pe MiG-21 LanceR, despre un avion F-16 pus la dispoziție de Olanda și care poartă încă înregistrarea militară a Țărilor de Jos (J-210) și despre un pilot instructor contractat direct de către Lockheed Martin, compania care produce avioanele F-16.

Iată și comunicatul de presă oficial:

”Luni, 15 ianuarie, a avut loc primul zbor al unui pilot român instruit în cadrul Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center – EFTC), cu o aeronavă F-16 pusă la dispoziție de Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos, împreună cu un instructor aparținând companiei Lockheed Martin.

În prezent, șapte piloți români efectuează pregătirea teoretică și practică în cadrul Centrului European de Instruire, dar și la simulatorul F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române și vor continua instruirea până la atingerea nivelului „Pregătit Pentru Misiune”.

***

Centrul este un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și facilitează creșterea interoperabilității dintre aliați.

Totodată, acesta contribuie la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța. Deocamdată, piloții români sunt singurii care se pregătesc în cadrul Centrului European de Instruire F-16.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Aeroportul Brașov ar putea avea program prelungit, dar n-are pentru cine
Next post Aerostar și Lockheed au inaugurat primul centru de reparații pentru elicopterele Black Hawk din Europa