Retragerea MiG-urilor 21 apare la orizont

Avioanele MiG-21 LanceR operate de Fortele Aeriene Romane vor fi retrase din serviciu in cativa ani. Nu stim exact despre cativa ani, insa la nivel de industrie orizontul acesta este unul tangibil, luat in calcul.

Cu ceva timp in urma, Grigore Filip, directorul general al celor de la Aerostar, a acordat un interviu pentru Bursa. A fost unul dintre cele mai plictisitoare interviuri pe care le-am citit, Filip reusind performanta de a nu spune nimic interesant cu o exceptie.

Atunci cand a fost intrebat de ce tot scade numarul de angajati pe care ii are compania, Grigore Filip a avut o explicatie care ne duce spre subiectul de astazi.

“Este o dinamică normală a personalului legată de curba de învăţare la programele noi şi de pensionarea personalului, odată cu reducerea activităţilor la programele vechi, care în câţiva ani se vor încheia. Cum ar fi mentenanţa la avioanele MiG-21 Lancer, de exemplu”, a declarat acesta.

Iata ca Aerostar isi ajusteaza inclusiv schema de personal in perspectiva incheierii programului LanceR, care ar fi sinonime cu incheierea carierei MiG-urilor in cadrul Fortelor Aeriene Romane.

Aerostar Bacau este singura companie din Romania ce efectueaza lucrari de reparatie capitala si prelungire a resursei de zbor pentru avioanele MiG-21, astfel ca este extrem de important ce planuri au oamenii acestia.

De remarcat este faptul ca Filip nu a oferit un orizont exact de timp si aici mi se pare ca pot fi doua potentiale explicatii. Fie stie destul de exact cand anume se opreste programul de RK pentru 21, dar nu poate sa il spuna pentru ca sunt secrete de serviciu, de stat, de birou si asa mai departe. Fie nu exista un orizont de timp bine determinat, dar bazandu-se pe informatiile din interior stie ca nu mai putem trage de MiG-uri decat cativa ani.

Ramane de vazut insa cum va avea loc aceasta retragere si cum ne va prinde momentul, daca vom avea o forta aeriana credibila si capabila sa apere teritoriul national sau daca, dimpotriva, ne vom baza pe o escadrila extinsa de F-16.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of