România ar putea cumpăra două escadrile de F-16 din Norvegia

Read Time:1 Minute, 51 Second

România ar putea achiziționa două escadrile de avioane F-16 din Norvegia, statul nordic urmând a scoate din serviciu bătrânele Vipere la finalul acestui an.

Informația este transmisă pe surse de publicația key.aero și nu este confirmată oficial de niciuna dintre părți.

Norvegia va renunța formal la flota de F-16 în ceva mai mult de două luni, atunci când noile F-35 Lightning II vor prelua integral misiunile efectuate de Vipere.

Mai departe, autoritățile de la Oslo vor încerca să vândă măcar o parte dintre cele peste 30 de aparate F-16 aflate încă în serviciu.

Va urma o evaluare făcută de Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) pentru a vedea câte dintre avioane pot fi utilizate în continuare și, deci, ar reprezenta opțiuni viabile pentru vânzarea către unul sau mai mulți clienți externi.

Celelalte, ajunse probabil la finalul resursei sau cu defecte majore, vor fi casate.

Acum vine și partea interesantă. Potrivit sursei citate, România ar fi interesată să preia două escadrile de F-16 AM/BM, similare cu cele cumpărate din Portugalia în ultimii ani.

Două escadrile înseamnă peste 30 de avioane (32 dacă vorbim de escadrila ”clasică” NATO de 16 aparate sau 34 dacă vorbim despre numărul de aparate aflat acum în serviciu Escadrilei 53), deci un contract important atât ca valoare, cât și ca număr.

Problema majoră în acest punct este că F-urile norvegiene sunt unele dintre cele mai vechi și mai zburate din lume, iar resursa disponibilă sau prelungibilă nu este foarte ofertantă.

Potrivit mai multor surse, multe dintre Viperele nordice sunt aproape de borna celor 10,000 de ore de zbor și deci de finalul vieții lor operaționale.

Există posibilitatea și ca România, alături de partenerii norvegieni, să identifice un număr de aparate zburate mai puțin, iar acestea să beneficieze de reperații capitale care să le aducă la o resursă disponibilă de aproape 4,000 de ore de zbor, asemănătoare cu cele aflate în serviciul Forțelor Aeriene Române.

În acest caz însă sunt șanse mici să luăm două escadrile.

De asemenea, se mai pune și problema finanțării unui astfel de contract în momentul în care țara noastră decontează din plin incompetența guvernamentală în plină criză sanitară, economică și chiar morală.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “România ar putea cumpăra două escadrile de F-16 din Norvegia

  1. Nu prea cred sa cumpere f16 din Norvegia,Romania este interesata sa cumpere avioane nemordenizate [sa le modernizeze in tara],cu resursa de cel putin 4000 de ore,care costa mai putin.

  2. pai poate n-om lua 17 celule la jumatate din viata, dar restul as zice eu ca le luam pentru canibalizare.
    nu stiu cat de raspandita e informatia asta, dar fiecare piesa are un patent in spate care permite furnizorilor sa o fabrice & vanda.
    daca piesa e suficient de veche si nu s-a reinoit patentul, atunci foarte probabil ca sa apelam la inventar refolosit sau eventual remanufacturat.

    deci sa zicem ca 1 din 3 F-uri norvegiene mai are viata si restul sunt ca piese si tot iesim castigati fara sa spargem foarte multi bani.
    bine, asta in cazul in care nu discutam cu irachienii sau altii din zona.

  3. Și gringo ce zice😀? Ați uitat de telenovelă Croată😄? Bă băieți,voi întoarceți spatele la gioarsele de la Amarg😀? Trezițivă la realitate,că ne bagă gringo niște sancțiuni de uităm cum ne chiamă. Amarg scrie pe noi.

  4. sa revenim la discutie cu niste lucruri interesante:

    1 nu stiu de cand este sursa aceasta, dar am retinut cate ceva”
    here’s a shortage of qualified Norwegian technicians, meaning that specialists have to be imported from the Netherlands.
    Parts can also take up to two years to arrive at the air force base in Bodø.

    https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/no-f-16.htm

    2 Lucrurile chiar avanseaza, desi nu se specifica vreun nume de client. Informatia e din Martie A.C.
    A considerable percentage of the entire F-16 fleet may potentially be relevant for repair and making ready for sale. This could result in considerable activity for KAMS at Kjeller. In addition, there will be good business opportunities for KAMS in connection with the maintenance of these aircraft for the new potential owners.

    https://www.kongsberg.com/fr/newsandmedia/news-archive/2021/contract-to-upgrade-scrapped-f-16-aircraft/

  5. nu cred ca vom cumpara ceva in ceea ce priveste aviatia militara cel putin nu acum si fara guvern , in plina criza sociala-eco-sanitara , plus ca iti trebuie ceva baii , orii noii ne imprumutam grosola. Cred ca ce se va face pe parte de aviatie va fi modernizarea F16 la un nou standard si repararea MIG-urilor noii cumparand acum cred luna trecuta 33 de frane disc pentru MIG 21 , deci sa fim seriosi , nu cred ca vom lua niste aparate ata de uzate , neavand ce face cu ele, iar piese pentru F16 vom lua din State , noii avnd contract de mentenenta cu LM ,AERO Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Bombardiere B-1B Lancer peste România
Next post De ce transformă chinezii clone de MiG-19 în drone?