România ar putea trimite un sistem Patriot în Ucraina

Read Time:1 Minute, 23 Second

România ar putea trimite Ucrainei unul dintre cele 4 sisteme antiaeriene Patriot pe care le-a cumpărat în perioada recentă din SUA. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis, care nu a detaliat însă forma sub care se va face acest transfer.

Șeful statului a transmis această informație în timpul vizitei din Statele Unite, după întrevederea cu președintele american Joe Biden.

Potrivit lui Iohannis, solicitarea a venit din partea americanilor, care caută soluții pentru a întări apărarea aeriană a Ucrainei, iar Bucureștiul a transmis că este dispus să analizeze această posibilitate.

„Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel, în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost intrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discutie. Am spus ca suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem ce putem primi în schimb pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a declarat președintele României.

Acesta a mai precizat că, dacă România va trimite într-adevăr un sistem Patriot în Ucraina, va fi unul dintre cele trei aflate în fază de operaționalizare.

„Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem, dintre cele trei care sunt în stare avansată de operaționalizare„, a mai explicat președintele.

România a contractat din SUA 7 sisteme antiaeriene Patriot, de ultimă generație. Patru dintre acestea au fost livrate, unul fiind operațional de la finalul anului trecut, iar alte trei în diferite stadii de operaționalizare.

Sistemele sunt operate de regimentul 74 PATRIOT, Mihai Bravu, unitate aflată sub comanda colonelului Virgil Toșa.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “România ar putea trimite un sistem Patriot în Ucraina

  1. NU exista un pericol real ca Romania sa aiba nevoie sa-si apere teritoriul. Dar isi va inrautati [in continuare] relatiile cu Rusia. NU sunt convins ca e bine.

    1. Este, dar atat timp cat lui Iohannis i s-a promis un loc caldut de sefie pe undeva prin NATO, mai conteaza?

  2. Foarte bine. Cam rautaciose comentariile, dar nu a citit nimeni ca guvernul se uita la ce putem primi in schimb. Pe termen scurt, nu exista nici o amenintare asupra Romaniei. Un sistem in + sau minus nu o sa faca o diferenta enorma, dar daca putem negocia cu Americanii sa primim F-35 mai repede sau sa mai putem cumpara armament prioritar pentru donatia asta, este foarte avantajos noua. Asa ca de ce nu. Relatiile cu Rusia pot sa nu mai fie; putem vorbi de relatii cu ei can tezaurul Romaniei care a fost dus la Moscova revine in tara. Pana atunci nu avem despre ce discuta.

    1. Avem amenintari si in prezent, pe termen scurt e posibil sa se ajunga la o situatie mult mai periculoasa. Nicio alta tara nu si-a donat din sistemele Patriot, fix Romania care e cea mai aproapiata de Rusia s-a gasit sa faca lucrul asta, de ce oare? Eu zic ca nu vom primi nimic la schimb.

      1. Nu este adevarat. SUA, Germania, Spania, Grecia, Polonia si Japonia au trimis sisteme sau rachete Patriot in Ucraina. Daca nu primim la schimb, nici sistemul nu o sa ajunga in Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Airshow-uri în România în 2024
F-18 Finlanda Next post Finlanda va trimite 8 avioane F-18 în România