România va cumpăra avioane F-35

Read Time:1 Minute, 31 Second

România va cumpăra avioane de luptă de generația V, F-35 Lightining II, conform unei decizii luată marti de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

În ședința de marți, CSAȚ a aprobat ”Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, care prevede achiziția de F-35.

”Totodată, în cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Momentan nu există o dată pentru începerea procesului de achiziție, însă în mai multe rânduri s-a avansat anul 2030 ca fiind cel în care România va iniția procesul de achiziție.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SERBAN PASCU

Ar fi de ras, dar mai curand de plans. Pai primele avioane F-35 vor sosi probabil peste 10 ani !!!!

Jap

Acestă știre este cumva o farsă de 1aprilie? Sau Talibanii noștri chiar visează după ruginiturile americanilor.

Marius

In 3 zile la Kiev, doare, mars!

cetatean

Nu stiu ce se va intampla cu tara asta pentru ca se iau decizii atat de proaste!! Se pare ca ne-au murit ganditorii, ne conduc borfasii iar deciziile le iau altii (din afara) pentru noi ! Foarte suparat…:(

Previous post Avioanele F-16 românești au interceptat două Su-27 deasupra Mării Baltice
Next post 1 milion de pasageri pentru HiSky
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x