România vrea să cumpere 32 de avioane F-16 din Norvegia

Read Time:2 Minute, 4 Second

România intenționează să achiziționeze nu mai puțin de 32 de avioane F-16 la mâna a doua din Norvegia.

O solicitare formală a fost transmisă de ministrul Apărării de la București către președintele Senatului pentru a-l informa.

Țara noastră va achita 354 de milioane de euro pentru cele 32 de avioane, precum și încă 100 de milioane de euro pentru suportul logistic.

Iată mesajul ministrului, conform Antena3.

„Prin Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, aprobată prin hotărârea CSAT este prevăzută realizarea graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state, prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă.

Singura soluţie identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet  format din 32 avioane F-16 în configuraţie M6.5.2 (superioară configuraţiei celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic şi servicii de instruire.

Prin achiziţia celor 32 de avioane F-16 se va asigura apărarea ţării prin misiuni de acoperire aeriană a teritoriului naţional, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acţiunilor celorlalte categorii de forţe armate, precum şi îndeplinirea obligaţiilor asumate faţă de NATO.

Având în vedere compatibilităţile tehnice cu avioanele din prima escadrilă, avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia şi posibilitatea modernizării în ţară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al Ministerului Apărării Naţionale, a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximati 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, se arată într-o cerere a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, trimisă preşedintelui Senatului României, Florin Cîţu.

Dacă achiziția va fi finalizată România va ajunge la un total de 49 de avioane F-16, atingând țelul de 3 escadrile despre care se discută de foarte mulți ani.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

15 thoughts on “România vrea să cumpere 32 de avioane F-16 din Norvegia

  1. Dar vor intra si intr-un program de revitalizare precum cele din portugalia sau doar schimbam cocardele si vopseaua ?

  2. Practic cumparam tot inventarul norvegian – ei au 44 avione, Draken International cumpara 12 si noi restul de 32 buc.
    Nu mai ramane decat sa faca cei de la Aerostar treaba buna, sa treaca avioanele prin Tape M6.5.XR cu ele si cu celelalte 17 buc.
    Si sa li se aminteasca guvernantilor mai des de „Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie”, unde cuvantul cheie e tranzitie.

  3. Daca tot sunt cu resursa de zbor limitata, macar sa ne bucuram de 2 mari avantaje:

    1. Tape M6.5.2, adica speranta de senzori ceva mai noi,
    2. Sunt disponibile relativ imediat, si nu mai e timp de vorba lunga.

    Marele dezavantaj si marea rusine a armiei: numarul de piloti.
    Nu cred sa fi calcat aici pedala prea tare, mai ales ca n-am auzit nicio stire despre simulatoare si formari peste ocean cu instructorii americani care costa rau.
    Iar de pe MIG nu-i poti lua si reconverti asa rapid.

    Macar de acum am semna un contract mare cu americanii pentru 17 F16 noi noute si macar un 8 F-35, luate in urmatorii 7-10 ani si dat la buy back norvegiencele harjaite.
    Nimic nu intrece senzorul nou, avionica noua, capacitatile de upgrade ale unor celule noi sau munitiile noi.

  4. Sa treaca la varianta Tape M6.x e una si da se pot face la Aerostar dar sunt sigur ca nu crede nimeni ca noi vom folosi F16 doar 10 ani si apoi trecem la F35 pt ca si Lancerul a fost gandit la fel in 95-97 tranzitie pana la multirol cam tot asa 10 ani doar ca el a venit in 2016 ,de aceea eu zic ca trebuie sigur ca si cele 32 sa treaca prin revitalizare/prelungirea resursei.

  5. M6.5.2 se refera la „caseta” calculatorului, probabil e mai rapida in utilizarea resurselor. Adica un fel de softare la masini, o imbunatatire. Pe calea aceasta ii felicit pe anticomunicatorii din fruntea armatei ca au facut o afacere buna. Adica am luta 49 de f16 la pret de 1 miliard de euro. Cred ca e ok. Raman banii pentru altele (probabil de aia sa semnat contractul cu Covetele tot cam pe acum). Mai stam asa 5-10(-20)ani si poate vedem si gen 5 pe la noi. Doamne ajuta sa creasca GDP-ul sa aiba si astia de la noi de unde fura, poate ne rame si noua ceva!

    1. Nu e vorba doar despre soft la Tape-urile de evolutie, ci si despre noi sisteme/arme ce sunt integrate pe avioane.

  6. Salut sincer nu îmi vine să cred că achiziționăm F16 atat de uzate ,a nu se înțelege greșit sunt de acord cu achiziționarea a 2 escadrile de F16 dar credeam că vom negocia direct cu aliați noștri americani și pentru o sumă corecta ne vom lua ceva mai bun cu ore disponibile mai mult.Da vor trece printr-o modernizare si revitalizarea din ceea ce se spune. Faza e că e clar că ne vom folosi de F16 ceva anii de acum înainte și că vor forma baza aviație militare românești. Tranziție înseamnă că achiziționăm F35 ,negociere,dorința de a le avea în curte ,acordarea bugetului necesar, pașii aceștia noii nu i-am făcut plus că totul tine de buget. Iar noii știm realitatea .Mi se par f ieftine , clar ca prețul e așa mic că sunt cu ore multe la activ .

    1. Aveți dreptate.Ideal ar fi fost,să indentificăm avioane cu resursă ,le configuram cu echipamentele lor,le reparam ,și pentru cât se zboară la noi 25 ani puteau fi utilizate chiar daca suma era mai mare.Sincer financiar nu merită pt că au resursă mica de zbor.Primele sunt superioare din punctul asta de vedere

  7. EXCELENT ! Un sincer bravo si felicitari guvernului Romaniei ptr decizia luata.Modernizarea lor se va face in romania la aerostar ceea ce va angrena industria romaneasca in realizarea acestui obiectiv si realizarea transferului de tehnologie ptr realizarea mentenantei in Romania la aerostar.In sfarsit prin aceasta achizitie vom avea platforma f16 completa / baze aeriene , centru de pregatire si centrul de mentenanta de la aerostar bacau ,deci ciclu complet f16 aici la noi in tara avioane de generatia a 4 si urmeaza in viitorul apropiat achizitia f35 . Succes in continuare parteneriatului strategic romano american. MANDRU CA SUNT ROMAN

  8. Dar stati ca ilustrul temator de parade de 20 iulie de cine stie ce temeri nefondate si anume generalul pana ne spune asa mai acum 2 zile….din cele 32 achizitionate….2 escadrile adica 20 de bucati vor merge la campia turzii (pai parca escadrila nato inseamna 17 bucati si stiam ca a doua esc trebuia sa mearga la kogalniceanu dar la c turzii mi se mai logic) , cateva bucati vor merge la Borcea si restul vor fi canibalizate pentru piese….pai atunci in materie de escadrile cate vom avea ? 2 marite adică vreo 20 de bucati fiecare ? Ca asa nu pare ca va mai exista o a treia …Cand totul era bine si de sarbatoare ,ne-au ametit iar .

    1. Nu va fi canabalizat nici un f16 din cele 32 de aparate norvegiene achizitionate,ele au fost achizitionate si cu stocul de piese ,detinut de norvegieni.Norvegieni si-au luat angajamentul sale aduca in stare perfecta de functionare,din data de31 dec.2021 vor fi retrase de la zbor si,vor intra intr-un proces complet de mentenanta.Vor sosi in Romania in perfecta stare de zbor.Nu uitati ca resursa de zbor se poate prelungi cu inca 4000 de ore de zbor[de la 8000 de ore de zbor per aparat la12000 de ore per aparat, lapretul de 2,5 mil. de dolari per aparat,manopera executata in SUA,daca se realizeaza laBacau vafi mult mai ieftina]Varianta tape6.5 europeana sau tape7.1 pentru americani,este a doua cea maimoderna varianta de modernizare a lui f16 dupa viper 7.2.Vor fi usor de mordenizat la o varianta urmatoare[Viper tape 7.2]si se va face in Romania ,la fel cum se face cu modernizarea celor 17 f16 cumparate din Portugalia[tape 5.2-aduse la tape 6.5,la Bacau].Vom achizitiona inca doua sau patru f16[probabil duble],seful de stat major al aviatiei vorbea in mai multe interviuri din 2019-20 de o flota de f16 de 51-53 aparate pentru Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Turcii vor să colaboreze cu Rusia în dezvoltarea avionului TF-X
Next post România a primit un avion C-130 Hercules din SUA