Rusia dezvolta un avion cu decolare-aterizare pe verticala la ordinul lui Putin

Foto: Ken Videan
Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat proiectarea unui nou avion, unul cu decolare si aterizare pe verticala.

Iar primele lucrari ar fi si inceput, potrivit vicepremierului rus pentru aparare, Yuri Borisov.

„Lucrarile au fost incluse in programul guvernamental si sunt efectuate urmand instructiunie comanantului suprem. Lucrarile sunt in desfasurare pentru a dezvolta modele conceptuale si prototipuri”, a spus acesta.

Noul avion, care nu se doreste a fi o dezvoltare a celor existente, ci un proiect complet nou, ar urma sa echipeze viitoarele portavioane rusesti.

„Fara indoiala, asta este viitorul pentru toate navele purtatoare de avioane si o noua flota de aparate va fi necesara pentru acest scop. Mai multe tehnologii sunt luate in calcul pentru reducerea distantelor de decolare-aterizare sau pentru a decola si a ateriza pe verticala. Conceptual, am lucrat pe acest proiect la ministerul Apararii de anul trecut. In mod normal, ar dura intre 7 si 10 ani pana la productia de serie.”

Rusii au mai incercat sa dezvolte un avion cu decolare-aterizare pe verticala, insa proiectul Yak-141 a decedat oficial la inceputul anilor 2000.

Lockheed Martin a colaborat vreme de un an cu Biroul Yakovlev, la jumatatea deceniului noua din secolul trecut, si ar fi preluat inclusiv documentatia Yak-ului 141.

Sistemul folosit insa la F-35B pentru decolarea-aterizarea pe verticala este diferit si mai modern fata de cel al aparatului rusesc, acesta din urma avand nevoie de trei motoare pentru a putea urca pe verticala.

Cu Suhoi Su-57 in piuneze din cauza pretului exagerat si a tehnologiei care le lipseste, rusii par ca arunca niste bani pe un proiect care pare sortit esecului.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cezar

Mult noroc la risipit banii pe himere!

Pawlyk

Lasa-i bre ca asa le sade bine, din namol in rahat sa inoate. O sa aiba si proiectul asta maxim soarta Su-57, PAK DA, T-14, T-15, Kurganets, Bumerang si alte minunatii de proiecte, unele cel mult partial reusite, unele nereusite, altele ajunse complet la buda. Asa se le mearga si in viitor. Ii mai salva pana acum propaganda frumos impachetata dar s-a cam prins lumea ce e si cum e cu ei.

Jap

Rusia a cumpărat un lot de 132 de T-14 si T-15.

Pawlyk

Rusia INTENTIONEAZA sa achizitioneze un numar de 132 de T-14 MBT si T-15 IFV (132 in total, nu din fiecare) pana in 2021,, spera ei. Cu totii stim ca au sperat, in 2015, ca pana in 2020 (sau 20 20,, dupa veorica) sa achizitioneze 2000 (da, doua mii, asa spuneau) de tancuri T-14 Armata, ca apoi sa spuna ca vor avea 100 (o suta) de T-14 pana in 2020, iar acum spera la 132 de T-14 si T-15 (in mixaj, ca la dj put(ț)in) pana in 2021. Iar ei surubaresc la Su-27 sa le iasa Su-30 si Su-35, la T-72,… Read more »

Jap

Azi mă duc la Rame,Geamuri și Oglinzi și îl înrămez pe F-35,apoi îl agăț pe perete lîngă carpeta cu Răpirea din Serai!

psycho

ce să zic acum ,dacă încă mai ai răpirea din serai pe perete atunci treaba e nasoală cu tine.
Dumnezeu cu mila !

Jap

Cînd o să cîștig la Loto,o să-mi iau un Grigorescu,pînă atunci rămîn cu Răpirea din Serai.

Pawlyk

Pana atunci ramai cu botul plin de maro.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x