Sa nu uitam de 21

In ultimele luni de zile cel mai important avion de lupta al Fortelor Aeriene Romane, MiG-ul 21 LanceR, a intrat intr-un nemeritat, dar cumva de asteptat, con de umbra.

F-16 Fighting Falcon, verisorul mai nou si mai modern, a tinut capul de afis in presa nationala si de nisa, vorbindu-se atat despre probleme (gafa de pe 1 decembrie, lipsa unor piese de schimb) cat si despre realizari (operationalizarea nationala a Escadrilei 53).

Nici IAR-99 nu a stat deoparte de titlurile de presa, de aceasta data un proiect promitator, modernizarea la standardul Super Soim, trecand de la speranta la dezamagire dupa ce selectia furnizorului de avionica a fost transformata in scandal, soarta programului fiind acum “in aer”.

S-a vorbit si despre elicoptere, atat despre Pumele care sunt si nu prea pregatite pentru misiunea din Mali, cat si despre intentia Romaniei de a cumpara noi aparate, poate unele de atac, doua companii prezentandu-si deja public propunerile pentru tara noastra.

A ramas undeva in spate, nedrept, MiG-ul 21 LanceR. De ce spun asta? Contrar unor declaratii ale oficialilor de rang inalt, batranul 21 este in momentul de fata singurul avion de lupta ce executa Serviciul de Lupta – Politie Aeriana sub comanda NATO. Cu alte cuvinte, daca NATO sesizeaza vreun pericol la adresa suveranitatii spatiului aerian national alerteaza MiG-urile 21 de pe aeroportul Kogalniceanu sau de pe baza Campia Turzii.

F-16 este in proces de certificare si va mai dura putin timp pana va putea efectua misiuni de lupta sub comanda aliantei nord-atlantice, insa si atunci MiG-urile vor ramane la datorie pentru ca, stiti deja, avem mult prea putine F-16 pentru necesitatile operative ale Fortelor Aeriene.

Am vazut inclusiv declaratii iresponsabile despre o eventuala retragere din serviciu a LanceR-elor in urmatorii ani, ceea ce, in conditii normale, este imposibil. 12 sau chiar 16 avioane F-16 nu pot asigura aceste misiuni de Politie Aeriana pe tot cuprinsul tarii si, daca politicienii nostri nu “gasesc” bani pentru macar inca o escadrila de Viper, retragerea MiG-urilor 21 ar reprezenta un soi de seppuku in privinta apararii spatiului aerian.

Sigur, MiG-urile 21 sunt foarte vechi, modernizarea lor a fost incheiata acum mai bine de doua decenii iar performantele sunt discutabile, mentinerea lor in serviciu este tot mai scumpa si, din pacate, am avut ani consecutivi cu avioane cazute, evenimente ce au erodat serios imaginea “tevii” in ochii contribuabilului.

Cu toate acestea, oamenii de la Baza 86 Aeriana si cei de la Baza 71 Aeriana sunt zi de zi, 24 de ore din 24, in alarma, gata sa se urce in avioanele lor si sa ne pazeasca pana la urma pe noi toti in fata oricarei amenintari ce ar veni pe calea aerului. Pana cand va ajunge la binemeritata pensie, si aici o sa discutam despre un exemplu de scoatere din serviciu, MiG-ul 21 este si va ramane la post servind patria laolalta cu cei care il intretin si care il opereaza!

16
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Papadopoulosbeam_ridersorinJapMosu Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
gabi S
Guest
gabi S

A fost un articol pe RoMil chiar despre 21 . Deci nu e chiar in umbra. Iar daca s-ar dori, ar mai putea fi crescut numarul lor, cu cheltuieli mai mici ca ale lui 16.

Jap
Guest
Jap

Ne aflăm în trei ani de alegeri europene & locale. Achizițiile de avioane și elicoptere pt armată o să treacă pe la urmă. Cu ’21 o să defilăm și în următorii 15 ani. La cum îi slugărim pe americani și copii noștrii,mor și sînt răniți,peste mări și tări,în numele democrației,gringo ar trebui să ne dea avioane noi și gratis,cum le dă multora. ’21,nu este pt noi,ci pt copii,copiilor,noștri. Namaste.

sorin
Guest
sorin

Datorita unor oameni ca tine, România este asa cum este. Nu americanii sunt responsabili de situația din România și dotarea armatei noastre ci exclusiv romanii. Mai exact politicienii și cei i-au votat. Și evident, oamenii care gândesc ca tine.

sorin
Guest
sorin

Doar datorita politicienilor romani și celor care i-au votat, armata romana și România se afla în actuala situație. Americanii, știi foarte bine ca nu au vreo vina. Tu ești trol rus sau filorus?

Jap
Guest
Jap

Doar,realist Sorine. Acelaș lucru te pot întreba și yo: Ești filo engleg sau trădător?

sorin
Guest
sorin

Patriot și o persoana realista, corecta. SUA a vrut sa ofere României, aproape tot ce produce. Politicienii romani au respins inclusiv aparatele F16, C/D, SH, oferite gratis de SUA din stocul sau, care urmau sa fie modernizate de producătorul american. Politicienii romani au optat pentru o achiziție de la portughezi, pentru a mulțumi UE, a ajuta Portugalia care în acel moment avea mari probleme financiare, pentru a-l mulțumi pe Barroso aflat în fruntea UE dar și aliatul american.

beam_rider
Guest
beam_rider

Intradevar, americanii au incercat sa ne sprijine cat au putut, inclusiv pentru gen. V. Din pacate, cooperarea cu romanii s-a dovedit dificila. nu numai la nivel politic dar si la cel militar de nivel inalt.

Mosu
Guest
Mosu

Drept aveti Sorin si Beam… Ce fel de incredere sa ai intr-o familie in care parintii (alesii) toata ziua se paruiesc, mint, pleaca in excursii exotice unde cheltuiesc bani multi, iar copii sufera. E trist – foarte trist, dar si “copii” au o vina!

Papadopoulos
Guest
Papadopoulos

Mai bine să îi slugarim pe ruși?

Jap
Guest
Jap

Pe ruși i-am slugărit 150 de ani și încă nu ne-am trezit,din păcate. Acum avem alt stăpîn,la care nu ezităm nici odată să ne arătăm slugărnicia și obediența. Nui nici o diferență între ruși și americanii. Cum puteți să ziceți,că sînteți patrioţi,cînd stați în patru labe,în fața americanilor?

sorin
Guest
sorin

Este o uriasa diferenta intre rusi si americani.Rusii ne-au stors de resurse si bani, incepand cu anul 1945 si mergand pana prin anul 1964.Romania a fost exploatata economic de sovietici mai ceva ca o colonie africana sau asiatica de catre stapanii sai.Nici otomanii nu si-au exploatat asa de salbatic, tarile vasale.Nu sta nimeni in 4 labe in fata americanilor.Majoritatea romanilor care au emigrat atat inainte de 1989 cat si dupa, au preferat si prefera si acum SUA si in proportie de cel putin 99,99%, Rusia.Oare de ce?

Jap
Guest
Jap

Sorine nu este nicio diferență între ivani și gringo. La sfîrșitul lui WW2,americanii ne-au vîndut rușilor. Halal aliat. Prietene,statul român,a pierdut din ’89-’19, 3000 de miliarde de $,prin demolarea industriei,datoria a crescut la 120 miliarde de $,noi nu mai sîntem stăpîni în țara noastră. Au plecat din țară 4 milioane de români,dintre care 2,74 milioane nu se mai întorc,aia sînt pierduți. Am dat la unguri,austrieci,nemți,ruși și americani,tot ce au vrut și gratis,numai cine na vrut na luat. Ca să pleci în Sua,îți trebuie viză,Sorinache,românii,au plecat în Italia și Spania,au recolonizat europa din nou după 2000 de ani. După ce furnica… Read more »

sorin
Guest
sorin

Doar datorita romanilor s-a întâmplat ce zici. Omul sfințește locul. Fiecare doarme cum își așterne. În decembrie 1989,Polonia și România erau în aceeași situație economica, politica și sociala. Acum, exista o distanta mare între cele doua tari iar aceasta distanta tot creste. Fata de romani, polonezii au cheltuit legal, cu cap, toți banii europeni nerambursabili și au reușit sa atragă mari investitori străini. Inclusiv pe parte de forte armate, ca număr, dotare și instruire de lupta, polonezii stau mult mai bine ca noi. Romanii dacă nu pot delapida banul european, nerambursabil, nu îl accesează. Nu sunt responsabili americanii de evoluția… Read more »