Serbia incepe modernizarea „geamanului” lui IAR-93

Autoritatile sarbe au anuntat ca au demarat un program de modernizare a flotei de avioane Soko J-22 Orao, „fratele geaman” al defunctului IAR-93.

Programul de modernizare se va desfasura in doua faze, una care trebuie finalizata pana la sfarsitul acestui an si cealalta ce se va desfasura pe parcursul mai multor ani.

Potrivit declaratiilor date de Nenad Miloradovic, adjunctul ministrului Apararii pentru tehnica militara, prima faza a programului de modernizare a avioanelor Orao include incorporarea unor sisteme de navigatie si tintire moderne, fiind deja achizitionate mai multe sisteme de navigatie Safran Sigma 95. Va fi integrat si un nou mission computer si, in plus, vor fi montate display-uri multifunctionale ce vor inlocui indicatoarele analog.

Toate modificarile sunt destinate cabinei din spate a variantei biloc NJ-22, ce va fi transformata dintr-una de antrenament in una de atac la sol, in spate urmand a fi un WSO – weapons system officer, potrivit Flightglobal.

Pe langa modernizarea sistemelor avionice vor fi integrate noi arme, insa nu este clar care vor fi acestea.

In faza a doua a modernizarii, Orao va beneficia de „digitalizare completa”, insa nu este clar ce presupune aceasta sintagma. Se spune totusi ca Orao va capata capabilitati sporite de atac la sol dupa modernizare, precum si unele de lupta aer-aer prin integrarea rachetei R-60MK.

Momentan, Serbia are o flota de numai 10 aparate J-22 si NJ-22, plus alte aparate stocate, dar, din nou, nu este clar daca o parte dintre acestea din urma vor fi readuse in stare de zbor si modernizate sau daca lucrarile se vor opri la cele exemplare operationale.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x