Serbia retrage MiG-urile 21 din serviciu in anul 2025

Fortele Aeriene si de Aparare Antiaeriana ale Serbiei (Ratno Vazduhoplovstvo i Protivvazduhoplovna Odbrana – RV i PVO) planuiesc sa mentina in serviciu avioanele MiG-21 pana in anul 2025.

Anuntul a fost facut de generalul de brigada Zeljko Bilic, comandantul Brigazii 204, care spune ca nu este rentabil pentru Serbia sa investeasca in marirea resursei de zbor pentru aceste avioane, dar nici sa renunte la ele cat timp mai pot zbura.

„Inca mai avem cateva avioane MiG-21, precum si piloti si tehnicieni experimentati care le opereaza. Credem ca in acest moment nu ar fi justificat sa scoatem aceste aparate din serviciu cu o decizie administrativa. De asemenea, alte investitii in acest tip de aeronava nu ar fi eficient”, a declarat generalul pentru postul RTS1.

Anuntul este cu atat mai interesant cu cat si in Romania apar informatii despre retragerea din serviciu a avioanelor MiG-21, orizontul de timp fiind, de asemenea, potrivit ministrului Apararii de la Bucuresti, anul 2025.

Daca noi ne vom baza din acel moment pe avioanele F-16, macar 17 daca se va semna vreodata contractul pentru celelalte cinci bucati portugheze, sarbii vor avea in serviciul „noile” MiG-29 second hand donate de Rusia si Belarus, dar si un numar de Soko Orao.

Planurile autoritatilor de la Belgrad la capitolul aviatie includ achizitia unor elicoptere de atac Mil Mi-35M, dar si a trei elicoptere de transport Mi-17V5.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
beam_tider

Probabil vom avea 16 F-16 operationale, unul din cele 5 va fi pentru piese de rezerva si probabil pentru instruirea personalului (instructional airframe). Parerea mea este ca MiG-21 va mai ramane probabil 10 ani in serviciu, avand invedere incetineala cu care se achizitioneaza F-16.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x