Serviciul Român de Informații cumpără 6 elicoptere de la Airbus Helicopters

Read Time:2 Minute, 25 Second

Serviciul Român de Informații va cumpăra 6 elicoptere medii-grele de la Airbus Helicopters România.

Acordul cadrul a fost semnat în cursul zilei de 25 ianuarie, iar valoarea acestuia este de 160 de milioane de euro, fără TVA.

”Vă informăm că un acord cadru între reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii şi operatorul economic Airbus Helicopters România SA, având ca obiect furnizarea a șase elicoptere medii/grele multifuncţionale, a fost semnat pe 25 ianuarie 2023.

Semnarea acordului între cele două părţi a avut loc în prezenţa directorului SRI, Eduard Hellvig, şi a ambasadorului Republicii Franceze în România, Laurence Auer.

Încheierea acestui acord s-a realizat în urma procedurii de achiziţie publică cu numărul CN 1043132/28.05.2022, respectiv prin publicarea în JOUE a anunţului nr. 2022/S 104-292373/31.05.2022. Achiziţia elicopterelor multifuncţionale în valoare de 161.000.000 euro fără TVA s-a realizat în baza Hotărârii de Guvern nr. S-390 din 23.03.2022 privind aprobarea Notei de Fundamentare cu referire la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii “Modernizarea structurii de aviaţie aparţinând Serviciului Român de Informaţii“, precum şi a aprobării Parlamentului României prin Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”, se arată într-un răspuns al Biroului de Presă al SRI pentru Aviația Magazin.

La această licitație au mai participat și italienii de la Leonardo Spa., însă oferta lor nu a fost considerată suficient de avantajoasă.

Potrivit caietului de sarcini, Serviciul Român de Informații va primi elicopterele noi-nouțe, cu o resursă de zbor de două mii de ore sau trei ani.

”Produsele (implicit echipamentele din dotare) vor fi noi, fără a fi fost utilizate anterior, fără să fi avut alţi proprietari anterior. Furnizorul va asigura minim 2.000 (două mii) ore de zbor sau 3 (trei) ani de exploatare de la data semnării fără obiecţiuni a procesului verbal de recepţie cantitativă şi calitativă a fiecărui produs.

Prin produs se înţelege elicopterul cu motoare, toate sistemele, echipamentele de bord, softul utilizat, piesele de schimb, toate echipamentele de sol livrate, toate amenajările şi dotările prevăzute în specificaţiile tehnice, pe care ofertantul se obligă prin contract să le furnizeze beneficiarului – plătitor.”

Nu a fost făcut public tipul elicopterului ce va dota flota Serviciului Român de Informații, însă cum este vorba despre elicoptere medii/grele și dacă ne gândim și la aparatele aflate acum în serviciu putem specula că învingătorul ar putea fi H215, H225, H160 sau AS565.

În ceea ce privește flota de elicoptere a SRI, insituția ne-a transmis că va analiza oportunitatea înlocuirii aparatelor pe care le operează acum pe măsură ce le va primi pe cele noi.

”Pe măsura derulării acordului – cadru, se va face o analiză și se va lua o decizie privind completarea flotei sau înlocuirea parțială/totală a acesteia cu noile aparate de zbor”, a mai transmis Serviciu Român de Informații pentru Aviația Magazin.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
71 %
Sad
Sad
14 %
Excited
Excited
14 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nlg

Eu nici acum nu am inteles la ce folosesc ei pe cele 6 elicoptere din seria Dauphin (4 mostenite de la comunisti si inca 2 serii noi)!

Marian

Se pare că armata va rămâne singura fără elicoptere noi.

Previous post Când am putea vedea pe frontul din Ucraina tancurile occidentale?
Next post Avioane F-16 pentru Ucraina?
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x