SUA au trimis avioane F-35 in Polonia

Statele Unite au trimis pentru prima data avioane de generatia V, F-35 Lightning II, in Polonia.

Doua F-35A, insotite de F-15E Strike Eagle si C-130J Super Hercules au ajuns, marti, pe baza aeriana Powidz, din Polonia.

Dislocarea a facut parte din exercitiul denumit Operation Rapid Forge si a constat in operatiuni de realimentare si reinarmare cu munitie inerta pe baza poloneza.

USAFE – Fortele Aeriene Americane din Europa si Africa – au dorit sa testeze abilitatile de dislocare rapida pe teatrele de operatiuni straine, potrivit unui comunicat de presa.

“Abilitatea de a opera de pe locatii avansate intareste capabilitatile de aparare colectiva si ofera Statelor Unite si aliatilor din NATO instrumentul necesar pentru a descuraja adversarii si a ne asigura aliatii si partenerii”, a transmis USAFE.

Tot in cadrul Operation Rapid Forge americanii au mai trimis, marti, avioane F-15E si C-130J Super Hercules pe baza aeriana Siaulai, din Lituania, in timp ce aparate Strike Eagle si MC-130J Commando II  au ajuns pe Amari, in Estonia.

Toate avioanele implicare in misiunile de marti au decolat din Germania, de la Spangdahlem.

Nu incape indoiala ca dislocarea avioanelor F-35 in Polonia are legatura directa cu intentia declarata a autoritatilor de la Varsovia de a cumpara cat de curand aceste aparate.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of