SUA vor trimite din nou avioane F-35 în România

Read Time:1 Minute, 16 Second

Statele Unite vor disloca din nou avioane de Generația 5, F-35 Lightning II, în România, președintele Klaus Iohannis aprobând recent această mutare.

Conform unei informări transmisă parlamentului pentru a fi citită în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 3 mai 2022, Iohannis a aprobat o solicitare americană în acest sens.

”În contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, SUA a(u) solicitat autorităților militare române ca un detașament constituit din două avioane F-35 cu personalul aferent să survoleze, să aterizeze și să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăriri posturii de descurajare și a capacității de apărare a spațiului aerian al NATO.

În urma analizei solicitării Statelor Unite ale Americii și a situației de securitate din regiune, […] informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului F-35 al SUA, în scopul îndeplinirii acestei misiuni”, se arată în mesajul lui Iohannis pentru Parlament.

Va fi pentru a doua oară în acest an când americanii trimit avioane F-35 Lightning II în România.

Recent, 8 avioane de Generația 5 aparținând Vermont Air National Guard’s 158th Fighter Wing au fost dislocate în Germania, pe baza aeriană Spangdahlem, pentru misiuni de Poliție Aeriană pe flancul estic al NATO.

Aparatele din Vermont le-au înlocuit pe cele ale 388th Fighter Wing, de la Hill AFB, două dintre acestea din urmă ajungând și pe Borcea.

Trebuie spus că sunt, de asemenea, patru avioane F-35 olandeze dislocate în Bulgaria, pe baza aeriană Graf Ignatievo.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post ”Fantoma Kievului” e doar o invenție. Sau legendă urbană
Next post Amenințarea nucleară a lui Putin