SUA vor trimite din nou avioane F-35 în România

Statele Unite vor disloca din nou avioane de Generația 5, F-35 Lightning II, în România, președintele Klaus Iohannis aprobând recent această mutare.

Conform unei informări transmisă parlamentului pentru a fi citită în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 3 mai 2022, Iohannis a aprobat o solicitare americană în acest sens.

”În contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, SUA a(u) solicitat autorităților militare române ca un detașament constituit din două avioane F-35 cu personalul aferent să survoleze, să aterizeze și să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăriri posturii de descurajare și a capacității de apărare a spațiului aerian al NATO.

În urma analizei solicitării Statelor Unite ale Americii și a situației de securitate din regiune, […] informez Parlamentul României că am aprobat intrarea, staționarea și operarea detașamentului F-35 al SUA, în scopul îndeplinirii acestei misiuni”, se arată în mesajul lui Iohannis pentru Parlament.

Va fi pentru a doua oară în acest an când americanii trimit avioane F-35 Lightning II în România.

Recent, 8 avioane de Generația 5 aparținând Vermont Air National Guard’s 158th Fighter Wing au fost dislocate în Germania, pe baza aeriană Spangdahlem, pentru misiuni de Poliție Aeriană pe flancul estic al NATO.

Aparatele din Vermont le-au înlocuit pe cele ale 388th Fighter Wing, de la Hill AFB, două dintre acestea din urmă ajungând și pe Borcea.

Trebuie spus că sunt, de asemenea, patru avioane F-35 olandeze dislocate în Bulgaria, pe baza aeriană Graf Ignatievo.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x