Turcia a fost scoasa din programul F-35

Turcia a fost scoasa formal si oficial din programul F-35 ca urmare a primirii primelor componente ale sistemelor antiaeriene rusesti S-400 Triumph.

Casa Alba a fost cea care a anuntat iesirea Turciei din programul avionului multirol de generatia V cu un comunicat de presa.

“Decizia Turciei de a achizitiona sisteme antiaeriene rusesti S-400 face imposibila continuarea implicarii in programul F-35. F-35 nu poate functiona alaturi de o platforma rusa de colectare a informatiilor ce va fi utilizata pentru a afla capabilitatile sale”, a transmis Casa Alba.

Ulterior, intr-o conferinta de presa Pentagonul a explicat si pasii ce vor fi urmati de-acum.

In prima faza, intreg personalul militar turc implicat in programul F-35 va parasi Statele Unite pana cel tarziu pe data de 31 iulie. Cele patru avioane livrate de Lockheed Martin Turciei si utilizate pentru misiuni de antrenament pana acum vor ramane pe teritoriul american.

Pana in luna martie a anului viitor participarea industriala a Turciei la programul F-35 va fi transferata altor companii. Initial, americanii vor prelua sarcina, insa se spera ca pe viitor sa se gaseasca subcontractori din alte state. Pentagonul sustine ca economia turca va pierde 9 miliarde de dolari in urma scoaterii tarii din programul F-35.

Relocarea productiei celor 900 de piese si subansamble din Turcia in Statele Unite va costa pana la 600 de milioane de dolari si nu se stie cine va achita aceasta nota de plata. Totusi, aceasta relocare ar urma sa aiba un impact minim asupra programului, nefiind asteptate intarzieri semnificative.

Pe de alta parte, americanii dau asigurari ca scoaterea Turciei din programul F-35 nu inseamna o reconfigurare a NATO, alianta in care aceasta tara ramane membru cu drepturi depline.

Momentan nu exista informatii cu privire la eventuale sanctiuni economice pe care Statele Unite le-ar putea impune Turciei dupa achizitionarea sistemelor S-400.

4
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
WatsoncristianMihaiJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

E pe bune? De 10 luni,tot îi amenință și îi arată cu degetul Trump pe turcaleți. Îs curios să vedem ce mutare face turcia în privința asta. E posibil ca gringo să-i ajute pe turci în programul avionului de gen. V,TF-X și în alte programe.

Mihai
Guest
Mihai

Se aude Romaero, Aerofina, Aerostar, IAR Craiova si altii?

cristian
Guest
cristian

Paguba in ciuperci ! Au scapat turcii de un avion care nu o sa le foloseasca la mare lucru.

Watson
Guest
Watson

Aici e doar o lovitura de imagine si ceva locuri de munca, pentru ca ce au facut turcii la avion pana acum le ramane lor ca experienta plus investitiile plus tehnologia harware.
Le da Rusii acum din a lor.
Si acum ce sa faci, israelul are si oricum e avantajat de SUA.
Mai bine se muleaza Su-35 cu Su-57!