Turcia analizeaza “pachetul” Su-35/Su-57 si vrea sa actioneze legal dupa scoaterea din programul F-35

Turcia analizeaza posibilitatea de a achizitiona un “pachet” format din avioanele Suhoi Su-35 si Su-57, dar si optiunea de a actiona legal impotriva Statelor Unite dupa scoaterea din programul F-35.

Autoritatile de la Ankara spun cu jumatate de gura ca Su-35 ar fi o optiune imediata de a acoperi anumite carente la nivelul avioanelor de lupta, in timp ce pentru Su-57 se gandesc la colaborare industriala.

“Este prea devreme sa spunem ceva clar in aceasta privinta. Discutiile noastre abia au inceput, vorbim de ambele platforme ca pachet. Vrem sa aflam ce capabilitati are Su-35 si care sunt detaliile de productie pentru Su-57. Totul este deschis, discutam”, a declarat Ismail Demir, subsecretar de star pentru Industria de Aparare, in cadrul TEKNOFEST 2019.

In ceea ce priveste scoaterea Turciei din programul F-35, acelasi Demir spune ca se analizeaza optiunea de a lua masuri legale.

“Autoritatile americane au anuntat ca participarea Turciei in program este suspendata. A fost un anunt fara baza legala si fara alte masuri. Nu ne-au spus inca ce argumente au pentru aceasta decizie. Vrem sa analizam baza legala a deciziei. Noi ne-am indeplinit toate obligatiile cu privire la parteneriat si in ceea ce ne priveste vom continua sa facem asta. Nu noi suntem cei care ne gandim sa iesim din program.”

Bun, asa cum am mai scris de multe ori, scoaterea Turciei din programul F-35 reprezinta o lovitura uriasa pentru armata regimului Erdogan.

Asta nu doar pentru ca turcii nu vor mai avea acces la o platforma de generatia V, ci mai ales pentru ca se opreste accesul la procesul tehnologic, cel care este vital pentru programele proprii din domeniul aviatiei incepute de Ankara.

De aici si interesul pentru Suhoi Su-57, care este vazut drept un inlocuitor decent pentru F-35, mai ales ca rusii sunt foarte deschisi la capitolul colaborare industriala. Asimilarea productiei lui Su-57, chiar daca si ea foarte costisitoare, este foarte importanta pentru viitorul programului TF-X.

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MariusVisitorIon ValcuJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Normal și civilizat ar fi, dacă Turcia ar fi dată afară din programul JSF,să publice tot ce știe despre F-35 pe internet,să se alegă praful și pulberea de F-35.

Ion Valcu
Guest
Ion Valcu

Le-au copiat de mult Chinezii pt J31.

https://youtu.be/Xb7yQJGrJUo?t=124

Marius
Guest
Marius

Turcia nu stie nimic din ce nu stie deja China si Rusia, pe unele le stiu si nu le pot reproduce pentru ca R&D. Praful si pulberea e mai la est, incep sa bubuie chestii prin Siberia, mai o racheta din aia cu raza nelimitata si radioactivitate a la Cernobila, ba un depozit de munitii, ba un centru de cercetare pentru arme biologice. Numai vesti bune.

Visitor
Guest
Visitor

Cred ca nu mai sunt secrete critice necunoscute de parti la aceste avioane. Exista 3 state care produc deja aceasta generatie de avioane mai mult sau mai putin performante. E motivul pentru care producatorii accepta sa-l exporte. E interesant sa vedem parerea utilizatorilor despre unul sau celalalt. Cum compara India Suhoi30 cu avioane europene sau americane cu caracteristici tehnice apropiate.

Jap
Guest
Jap

Păi prin iulie 2015,SU-30 VS EF = 12-0. Pînă acum nici un Su-30,nu a fost doborît în luptă,Visitor tată. Namaste.

Marius
Guest
Marius

Unde a luptat ca sa nu fie doborat? In rest SU30 vs EF 450-0 sau cat aberezi tu se bazeaza pe ce? Exercitii? Nu stiu ca indienii cu troacele lor sovietice sa fi dat de EF, poate fi. Asadar unde si mai ales care au fost ROEs pentru palmaresul regurgitat aici? BTW de ce India nu mai cumpara/produce SU30 si cauta Rafale? Au dat cu nasul de realitate cand Pakistanul le-a aratat cum sta treaba cu super-mega-manevrabilitatea vanduta de vodcari.
Tchuss!

Jap
Guest
Jap

12-0