Turcii insistă că au opțiuni în cazul Statele Unite nu vor fi acord cu vânzarea avioanelor F-16 noi și a kiturilor de upgrade pentru cele existente.
Ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, a ținut să sublinieze acest lucru într-o intervenție recentă.
”Ne dorim ca toată lumea să știe că nu suntem disperați în această privință; avem mai multe opțiuni”, a spus acesta citat de presa turcă.
Turcia a solicitat Statelor Unite acordul pentru cumpărarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 noi-nouțe și a 80 de kituri de upgrade la standardul Viper a aparatelor vechi pe care forțele aeriene turce le operează.
Deși contractul este estimat la aproximativ 20 de miliarde de dolari, americanii întârzie să îl aprobe din cauza jocurilor geopolitice pe care regimul Erdogan le face.
Turcii au fost excluși din programul F-35 după ce au cumpărat sisteme antiaeriene S-400 din Rusia, iar mai nou blochează aderarea Suediei și FInlandei la NATO.
De asemenea, nu este prima datăcând turcii spun public că au opțiuni în cazul în care americanii nu le vor da F-16, deși nu este foarte clar care sunt aceste opțiuni.
Cele mai evidente par a fi Saab Gripen, Dassault Rafale sau Eurofighter Typhoon, însă asta ar însemna introducerea unui nou tip de avion în serviciu, cu toate costurile aferente. Pe lângă asta, cele 3 aparate au inclusă tehnologie americană, chiar foarte multă în cazul avionului suedez, ceea ce înseamnă că un potențial acord poate fi blocat de SUA.
Ar mai rămâne opțiuni ce țin mai mult de domeniul fantasticului, ca propriul avion de generația V, aflat în dezvoltare, sau vreun import din China sau Rusia.