“Nepotul” MiG-ului 21, exportat de chinezi in Sudan

Daca va imaginati ca MiG-ul 21 este aproape istorie, aflati ca va inselati. “Nepotul” sau, construit in China, tocmai ce-a fost exportat in Sudan.

Statul african a preluat recent primele avioane FTC-2000, avioane de atac si antrenament avansat dezvoltate de chinezii de la Guizhou Aviation Industry Import/Export Company (GAIEC).

Ministerul Apararii de la Khartoum a anuntat ca o prima escadrila a fost dotata cu avioane FTC-2000, numai ca escadrilele sudaneze sunt putin diferite, avand in componenta numai 6 aparate 🙂

Acum hai sa vedem cine este acest FTC-2000 si de ce i-am spus “nepotul” lui 21. FTC-2000 Mountain Eagle este varianta de export a lui JL-9, un avion dezvoltat de GAIEC ca trainer de generatia V.

Practic, chinezii au luat un FT-7, varianta biloc a lui F-7, care este clona MiG-ului 21, si i-au schimbat fuselajul anterior, inclusiv cockpitul, si aripile.

“Noul” avion pastreaza fuselajul posterior al MiG-ului 21, celebra deriva de dimensiuni apreciabile, dar si motorul, instalatia hidraulica si majoritatea subansamblelor.

In esenta, FTC-2000 este un MiG-21 usor coafat, avion care, iata, are succes la export.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

La ora actuală,Sudanul este o biluță din “Șiragul de Perle” al chinezilor. FTC-urile sînd doar ‘aperitivul’,să vedem cei la felul I,II și desert.