Suspendată în anul 2007, activitatea Aeroclubului va fi reluată de anul viitor, după ce a fost amenajată o pistă de iarbă. Cei aproximativ 60 de paraşutişti şi planorişti din Satu Mare au făcut în ultimii trei ani cursuri la Aeroclubul din Baia Mare.
Aeroclubul sătmărean are de câteva săptămâni pistă de iarbă, iar activitatea acestuia va fi reluată în primăvara anului viitor, după trei ani de suspendare. Cei aproximativ 60 de planorişti şi paraşutişti sătmăreni, care se antrenează în prezent la alte aerocluburi din ţară, nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în alte oraşe. „Nu pot decât să mă bucur pentru această iniţiativă. Atât paraşutiştii, cât şi cei care făceau planorism trebuiau să facă naveta la Baia Mare şi să stea acolo pe banii lor. Mulţi dintre ei au renunţat la cursuri tocmai din această cauză, se antrenau când şi cum apucau. În plus, de când ne-am unit cu Aeroclubul din Baia Mare au scăzut şi fondurile pentru că se alocau pentru un singur club şi se împărţeau la două”, a declarat Simona Stan, antrenoarea lotului naţional de juniori la paraşutism.
Aparatele de zbor vor fi readuse la Satu Mare
O parte din tehnica de zbor care a fost transportată la Baia Mare după ce activitatea aeroclubului sătmărean a fost suspendată va fi readusă la Satu Mare. „Nu ştiu câte aparate de zbor vor reveni la Satu Mare. În anul 1984, când am venit eu la aeroclub, hangarul sătmărean era plin de aparate de zbor. Cred că erau vreo 10. În timp, o parte din ele au fost transportate la Craiova pentru că nu mai erau bune de zbor, iar restul au rămas la Baia Mare. Ne trebuie planoare cu dublă şi simplă comandă, auto-mosor, avion Vilga, plus personal”, a precizat Costică Chireac, comandantul Aeroclubului Satu Mare.
Activitatea aeroclubului sătmărean a fost suspendată în anul 2007 din lipsa terenului de zbor. „A fost ultimul an în care s-a zburat pe vechea pistă pe care, în prezent, este amplasată aparatura de coordonare a traficului aerian. Consiliul Judeţean ne-a dat o altă porţiune de teren pe care am arat-o şi am semănat iarbă. Pista are o lungime de aproximativ 1.000 de metri fiind mult mai indicată sporturilor aviatice, uzura tehnică a aparatelor fiind mult mai mică”, a mai precizat Costică Chireac. În plus, întreţinerea pistei de iarbă este mult mai ieftină decât în cazul pistelor de beton. Pista de iarbă va intra în funcţiune în primăvară. Tinerii sătmăreni se vor putea înscrie la cursuri începând din ianuarie pe baza unui dosar ce va conţine analizele medicale la zi. „Cei care vor să se apuce de paraşutism şi planorism trebuie să fie sănătoşi atât fizic. cât şi psihic”, a menţionat Simona Stan.
Cifre
1.000 de metri are noua pistă de iarbă de la Aeroclubul din Satu Mare
Average Rating