Un nou proiect de amploare se pregătește la Primăria Capitalei. Șefii de la Transporturi plănuiesc construirea unei artere de aproape 10 kilometri lungime, prevăzută cu un tunel subteran pe sub pista aeroportului Băneasa și două pasaje supraterane. Proiectul a fost deja aprobat de Consiliul General al Municipiului București.
Proiectul “Supralărgire și străpungere Strada Avionului” va începe în cartierul Aviației în apropierea Pasajului Pipera. “Strada Avionului se va transforma într-o arteră cu trei benzi pe sens cu un scuar median cu spațiu verde de 7 metri. Va ajunge în cartierul ANL Henri Coandă. Va fi artera principală care va străbate cartierul Henri Coandă. Apoi va subtraversa prin tunel pista aeroportului Băneasa și va continua până în zona Grădinii Zoologice, apoi prin Pădurea Băneasa, pe drumul Vadul Moldovei până la Șoseaua de Centură”, a declarat pentru B365.ro, Ion Dedu, director executiv al Direcției Transporturi și Sistematizarea Circulației.
Se va intra în tunelul subteran din cartierul ANL Henri Coandă, din dreptul pistei aeroportului și se va ieși în spatele complexului comercial Băneasa. “Tunelul va avea aproximativ 500 de metri lungime”, a precizat Ion Dedu.
Întreaga arteră va avea o lungime de 9,58 de kilometri. Pe lângă tunelul subteran, lucrarea include și două pasaje supraterane. Astfel, în zona CF București-Constanța va fi construit un pasaj peste calea ferată și peste viitorul inel median sau autostradă supendată. Mai exact autostrada suspendată va trece printr-un pasaj peste calea ferată, iar noua lucrare, supralărgirea Avionului, va trece peste amândouă. Un al doilea pasaj suprateran va fi construit în zona Șoselei de Centură.
Pe tot traseul său, noua arteră va fi prevăzută cu câte trei benzi pe sens.
Costul investiției: 113 milioane euro
Indicatorii tehnico-economici ai proiectului au fost deja aprobați de Consiliul General al Municipiului București. Potrivit hotărârii consilierilor lucrarea va costa 481,71 milioane lei (aproximativ 113 milioane euro). Foarte costisitoare vor fi exproprierile. “Sunt multe terenuri private și deci exproprieri. Mult mai multe decât la Străpungerea Nicolae Grigorescu, unde s-au facut exproprieri de 8 milioane euro”, spune directorul de la Transporturi.
Cât privește termenul de începere a lucrărilor, totul depinde de finanțare. “În momentul în care ne putem baza ca avem bani pentru exproprieri putem demara proiectul”, susține Ion Dedu. Lucrarea a fost prevăzută și în bugetul pe acest an însă cu o sumă infimă – 10.000 lei – suficientă doar pentru a menține proiectul printre priorități, dar nu și pentru demararea efectivă a lucrării. Dacă anul viitor lucrarea va beneficia de un buget suficient pentru realizarea exproprierilor, proiectul va fi demarat.
Termenul de realizare a proiectului este de 30 de luni.
Sursa: b365.ro
Average Rating