55 de milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor Aeroportului Baneasa

Read Time:2 Minute, 46 Second

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a semnat contractul ce vizeaza reabilitarea cladirilor Aeroportului Baneasa, valoarea acestuia fiind de 55,5 milioane de lei. Obiectivul este ca a doua poarta aeriana a Capitalei sa reintre in circuitul comercial incepand cu anul viitor.

Licitatia organizata de CNAB a fost castigata de o asociere de firme condusa de Bog’Art SRL care, potrivit contractului, are la dispozitie opt luni pentru a finaliza lucrarile. Doua luni sunt necesare pentru proiectare si alte sase pentru executia propriu zisa a lucrarilor.

Vor fi reabilitate cladirile A, B si Rotonda ale Aeroportului Baneasa, care ar trebui sa poata sustine traficul comercial din primavara anului viitor, chiar inaintea Campionatului European de fotbal.

Dar vom avea curse comerciale pe Baneasa? Realist vorbind, sunt sanse foarte mici, dupa cum recunoaste chiar purtatorul de cuvant al CNAB, Valentin Iordache. Baneasa va ramane un aeroport mic, cu o capacitate mica de procesare si care nu se preteaza zborurilor de linie.

„Aeroportul va fi folosit pentru Euro 2020, cu sau fara reabilitare. Acolo vor ateriza avioanele care vor aduce echipele nationale, dar si avioanele VIP. N-ar fi imposibil ca acolo sa aterizeze si niste chartere. Dar recomandarea partenerilor nostri – adica UEFA, Federatia Romana de Fotbal (FRF) si Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) – este ca respectivul aeroport sa nu fie folosit pentru asa ceva. Ulterior, dupa reabilitare, orice companie aeriana va putea veni sa opereze acolo. Lucrul de care trebuie sa tinem cont, insa, este ca Aeroportul Baneasa va avea intotdeauna o limitate de capacitate. Mai exact, daca acum are capacitatea de a procesa 40 de pasageri pe ora (in orele de varf), dupa reabilitare va avea o capacitate de 50 de pasageri. Comparativ cu aproximativ 2.500 de pasageri pe ora de varf, la Otopeni. Cu alte cuvinte, orice am face, Aeroportul Baneasa va ramane mic. Noi nu directionam operatorii spre Aeroportul Baneasa. Ei sunt cei care trebuie sa il aleaga singuri. Si avem motive sa credem ca o vor face, de vreme ce aeroportul – chiar daca va fi mai mic decat Otopeniul – va fi mai modern si mai aproape de oras”, a declarat Valentin Iordache pentru Ziare.com.

Cu o capacitate de procesare de 50 de pasageri pe ora, Baneasa va fi un aeroport minuscul, pretabil in continuare doar pentru zboruri private, VIP, utilitare si, poate, chartere. Realist vorbind, este improbabil ca vreo companie de linie sa decida sa foloseasca acest aeroport in mod curent dupa modernizare.

Si atunci, de ce se investesc banii acestia in el? Nu avem, desigur, un raspuns oficial si simplu. Pe scurt, pentru ca e un aeroport functional in care nu s-au mai pompat bani de ceva vreme si a ajuns intr-o stare destul de avansata de degradare, pentru ca o sa avem un eveniment major, Campionatul European de fotbal, iar Otopeniul este deja spre capacitate maxima, dar si pentru ca, poate, e o promisiune ca activitatea va continua pe Baneasa, in ciuda proprietarilor de vile din capul pistei.

E un lucru pozitiv aceasta investitie? Cu siguranta da! Vorbim de o investitie deloc mica in infrastructura aeroportuara a Romaniei, deci sa fie primit. Ideal ar fi sa existe si un plan de dezvoltare pentru ca investitia sa nu devina inutila in timp, iar reabilitarea si intrarea in circuitul comercial sa nu insemne practic mai nimic din punct de vedere financiar.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “55 de milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor Aeroportului Baneasa

  1. Cred ca aici este o eroare preluata ca atare de pe ziare.com. Pe toate posturile de radio si TV unde am auzit stirea, se precizeaza ca, dupa reabilitare, aeroportul Baneasa va avea o capacitate de procesare de 350 pasageri pe ora sau 10-15% din capacitatea Aeroportului Otopeni (NU 50 pasageri /ora). Pentru conformitate: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cand-se-redeschide-aeroportul-baneasa-anuntul-facut-de-ministrul-transporturilor.html. Ce „reabilitare” e aia care, dupa o investitie de 55 mil lei, mareste capacitatea cu 10 persoane / ora (de la 40 la 50)?

  2. Uitam 2 lucruri:
    1. Acest aeroport are însemnătate istorică – a fost prima linie aeriana din lume : Paris -București- Istanbul
    2. Modernizarea pistei a costat o suma mult mai mare

  3. Ce se intampla cu persoanele care si-au facut case/vile langa gardul aeroportului. Vor fi despagubite datorita scaderii valorii proprietatii??? Deoarece preturile o sa scada mult.
    In plus domnul Adrian Gardean are nevoie de el sa faca un mall.
    Cum ramane cu acest plan???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Su-57, primul zbor alaturi de drona S-70
Next post Sarbii au trimis doua MiG-uri 29 la Campia Turzii pentru exercitiul Air Solution 2019