Avion american, interceptat de rusi peste Marea Baltica

rc135Un mic scandal diplomatic a izbucnit intre Statele Unite si Rusia dupa ce un avion de recunoastere RC-135U al USAF a fost interceptat de un Su-27 rusesc peste Marea Baltica.

Americanii sustin ca interceptarea a fost efectuata „intr-o maniera nesigura si lipsita de profesionalism”, acuzand pilotul rus ca s-a apropiat prea mult de avionul american, executand in acelasi timp manevre periculoase.

Rusii, de cealalta parte, afirma ca avionul de recunoastere american se indrepta spre spatiul aerian rusesc cu transponderul oprit, asa ca au fost practic obligati sa il intercepteze. Iar manevrele pe care americanii le considera agresive si periculoase ar fi fost efecuate pentru identificarea aeronavei.

SUA sustin ca transponderul nu era oprit si anunta ca vor depune o plangere oficiala, care va ramane probabil fara efect.

Harjonelile astea dintre Rusia, pe de o parte, si NATO, in special SUA, de cealalta parte sunt practic rutina dupa ultimul an de tensiuni din Ucraina. Americanii, polonezii, italienii, portughezii, englezii intercepteaza frecvent avioane rusesti, iar rusii fac acelasi lucru atunci cand se iveste ocazia.

Totusi, pare ca in ultima vreme a crescut incidenta manevrelor periculoase efectuate de piloti in timpul interceptarilor si, daca se va mentine acest trend, o tragedie pare inevitabila.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Gîlceava’n cer.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x