Blue Air e în “pre-insolvență”. Compania nu are bani pentru returnarea banilor pe biletele anulate

Situația operatorului lowcost Blue Air este dramatică. Compania a intrat în procedura de concordat preventiv, care poate fi descrisă plastic ca “pre-insolvență”, iar conducerea recunoaşte că nu există bani în conturi pentru a acoperi biletele anulate din cauza pandemiei de COVID-19.

Tribunalul Bucureşti a aprobat luni, 6 iulie, deschiderea procedurii de concordat preventiv, ceea ce înseamnă că Blue Air va lucra de acum pentru eşalonarea datoriilor pe care le are.

“Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art.23 alin.1 din Legea nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă deschide procedura de concordat preventiv a debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art.23 alin. 2 din lege desemnează administrator concordatar provizoriu pe KPMG RESTRUCTURING SPRL. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti secţia a VII-a civilă. Judecată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.07.2020”, se arată în decizia instanţei.

Este nevoie de această procedură pentru că Blue Air este presat de creditorii pe care nu are cum să îi plătească. Iar împrumutul guvernamental în valoare de 65 de milioane de euro nu a ajuns încă în conturi.

În această situație, CEO-ul Oana Petrescu spune că cei care au bilete anulate vor mai avea mult de aşteptat până când îşi vor recupera banii. Mai exact, până când Blue Air va reuşi să zboare “pe plus”.

“Din păcate, cu returnarea banilor durează, noi am estimat că în jur de 10 săptămâni, fiindcă trei luni noi nu am încasat nimic. Pur și simplu nu avem de unde! Și atunci, când vom avea surplus față de cât costă să zburăm, începem să plătim. Biletele anulate sunt 20 de milioane de euro, nu avem de unde să îi rambursăm. Nu e că nu vrem. Și asta e situația la toate liniile aeriene, nu suntem singurii. E o problemă masivă în industrie. Noi așteptăm ajutorul de stat și atunci vom putea plăti, dar până atunci nu avem cum.”, a spus Oana Petrescu pentru Libertatea.

Situația Blue Air pare să fi scăpat puțin de sub control şi va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla la Tarom, companie ce ar avea dificultăți încă şi mai mari.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x