Infra-Group, companie înfiinţată de Blue Air şi Romstrade, va construi un aeroport privat pe o suprafaţă de peste 255 de hectare, la Adunaţii Copăceni, la 20 de kilometri Sud de Bucureşti. Aeroportul va fi interconectat cu aeroporturile internaţionale Henri Coandă (Otopeni) şi Aurel Vlaicu (Băneasa).
Conform planurilor iniţiale, aeroportul privat ar fi trebuit să fie capabil de a permite aterizarea şi decolarea aeronavelor de mari dimensiuni, precum Airbus A380, devenind cel mai mare aeroport din Sud-Estul Europei.
Dar Gherorghe Răcaru, directorul pentru strategii şi planificare al Infra-Group şi fost director general al Tarom şi Blue Air declară, acum, că designul aeroportului va permite găzduirea aeronavelor de clasă C, precum Airbus A320 şi Boeing 737, cu 120 – 180 de pasageri la bord, destinate zborurilor pe distanţe scurte şi medii.
Până pe data de 19 august se desfăşoară etapa de precalificare în vederea selectării companiei care va realiza design-ul aeroportului.
Aplicanţii care vor trece de preselecţie vor urma un proces de licitaţie, în urma căruia va fi ales cel care va livra planul general, studiile de fezabilitate, autorizaţiile necesare, specificaţiile tehnice ale clădirilor.
Într-o informare publică, citată de globalairportcities.com, Infra-Group susţine că investiţia va contribui la dezvoltarea zonei de Sud a Bucureştiului, echilibrându-se balanţa economică Nord-Sud.
Conform declaraţiilor lui Gheorghe Răcaru, Infra-Group va investi, în total, 200 de milioane de euro în construcţia aeroportului, care ar urma să devină operaţional în 2013.
Acţionarul majoritar al Blue Air şi Romstrade este omul de afaceri Nelu Iordache. Romstrade a câştigat contracte de zeci de milioane de dolari pentru construcţia de drumuri.
Ideea construirii unui aeroport la Adunaţii Copăceni, care să opereze cursele aeriene low-cost, a fost vehiculată şi în anii 2007-2008, de fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban.
Sursa: Jurnalul
Ok… aeroport la Copaceni, foarte frumos, dar marea bila neagra a zonei e infrastructura. Soseaua Giurgiului, de la Belu la iesirea din capitala, o sa devina un cosmar – si asa cam e. Iar 2013 mi se pare un termen excesiv de ambitios, ca sa nu zic nerealist.
Daca nu ma insel, acum ceva timp, cand au anuntat astia pentru prima data intentia de a construi aeroportul, se vorbea ca o sa aiba legatura cu vestita autostrada Bucuresti – Giurgiu, iesirea din capitala spre aeroport facandu-se prin zona Popesti Leordeni.
Oricum, nici nu stiu daca au inceput lucrarile, asa ca zic sa asteptam sa vedem ce se va intampla pe viitor.