BSDA 2016

f16BSDA, adica Black Sea Defense & Aerospace, editia 2016 are loc in aceasta perioada la Romaero Baneasa si noi am dat o fuga pana acolo pentru a va spune daca merita sau nu sa mergeti si voi.

De la inceput va spun ca n-am fost dimineata, atunci cand au loc scurtele demonstratii aeriene. Ori numai ele singure sunt un motiv suficient ca sa mergeti pana la Romaero. Atentie insa, demonstratiile au loc dimineata, asta ca sa stiti cand sa mergeti. Vineri, de exemplu, in ultima zi de BSDA, micul show aerian incepe la ora 10:30 cu MiG-ul 21 de la Baza 86 Aeriana (salutari domnului comandor Gica Stancu si celorlalti baieti de nota 100 de acolo!) si continua IAR-99, Spartan si Puma Socat, elicoterul inchizand evolutiile la ora 11:00.

De inregistrat va inregistrati la fata locului, primiti un badge de vizitatori si pe-aici ti-e drumul 🙂

Daca nu ajungeti la mini-airshow, portile Romaero sunt deschise pana la ora 15:00. Si aveti ce vedea!

La ce ne intereseaza pe noi exista static display cu Puma Naval, Puma Socat si Puma Medevac, IAR-99, doua batrane F-16 americane aduse din Italia, plus un Herc nu chiar atat de vechi cum ati putea crede. Sa nu uit de Spartan, care e si el acolo. Iar oamenii, piloti militari si tehnici, sunt foarte deschisi si va explica pe indelete orice vreti sa aflati. In 99 am vazut ca se poate chiar urca in carlinga, ceea ce e foarte misto.

Americanii au un fel de tarc al lor cu cele doua F-uri si Hercul, care Herc e deschis si poate fi vazut si in interior, inclusiv cockpitul. Ai lor, piloti si tehnicieni, sunt de asemenea deschisi, dar nu va vor raspunde decat la intrebari banale. E totusi o sansa buna sa va exersati engleza. Ah, sa nu uit, daca mai e prin zona americanca blonda cu ochi albastri sa-i faceti o poza si s-o puneti pe Facebook-ul nostru. Daca stramba din nas ii spuneti ca e pentru mine si gata.

Expozitia exterioara cuprinde numeroase alte elemente de tehnica militara, de la tancuri si transportoare blindate pana la un batran IMS reconditionat destul de misto. Si absolut toti oamenii va primesc cu placere si va raspund la toate intrebarile.

Bun, la interior. La interior avem asa. Punctul de atractie e standul Bell cu un demonstrator de AH-1Z pe care il puteti testa cu putin noroc. Eu m-am dat cu el si e destul de greu de controlat. Dar misto de tot. Daca sunteti cuminti, o sa va spun si ce am aflat de la Bell in ceea ce ne priveste.

Mai e un soi de demonstrator la standul Elbit, pe ala nu l-am incercat. La Lockheed aveti o macheta 1/10 de F-16 in camuflaj romanesc si cam atat. Sunt si niste baieti ingineri PR-isti pe-acolo care va raspund cu citate din Wikipedia. Din nou, daca sunteti cuminti, va spun si ce-am aflat de la ei despre noi.

La standul Fortelor Aeriene Romane va asteapta multi oameni, piloti tiner, dar nu numai. Si va mai asteapta niste ochelari 3D care va arata atmosfera din cockpitul unui avion. Nu i-am testat, era coada de fiecare data cand am trecut pe-acolo, dar cei care-i purtau pareau foarte impresionati. Deci zic ca merita.

In fine, la standul INCAS e un mock-up al lui IAR-99 TD care ne arata cam cum ar trebui sa arate avionul nostru cu radar AESA in nas. Schimbarea e destul de mare, va spun, la nivel vizual, desi ei zic ca 90% din bot n-a fost modificat.

Cam astea ar fi, in foarte mare si pe scurt. Sunt o multime de alte standuri cu chestii interesante si de vazut.

8
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mihai TjulienutzaCezarLanceRTokarev_TT Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tokarev_TT
Guest
Tokarev_TT

Stimabile,cine e blonda ?

julienutza
Guest
julienutza

Mulțumim a fost superbbbb

Mihai T
Guest
Mihai T

Salutare.
Inteleg ca BSDA a avut loc. Putin cam devreme, putin cam neanuntat deopotriva. Anul trecul a fost in Iunie si a fost mirobolant.
Daca a fost joi si vineri -doar- pare sa fi fost mai mult un exercitiu aerian in timpul saptamanii decat un show aviatic si expozitie, precum BSDA 2015 de exemplu. La mai multe si la mai clare!