Bulgarii vireaza discret spre F-16 second

29Bulgarii continua telenovela achizitiei avioanelor multirol cu un episod important, care marcheaza o schimbare dramatica, dar in acelasi timp discreta, spre F-16.

Potrivit jurnalistilor de la Sofia, autoritatile din tara vecina au “umblat” la criteriile viitorului multirol, iar dupa aceasta modificare F-16 second ar fi marele favorit.

Principala modificare o reprezinta durata de utilizare, de viata daca vreti, a viitoarelor avioane. Pana acum, aces criteriu reprezenta 25% si favoriza, evident, avioanele noi. Acum a fost redus la numai 5%, astfel ca secondul e in pole position.

Exista si un criteriu nou introdus in caietul de sarcini si acesta se numeste “cooperare militara”. Adica, v-ati prins, no-no pentru suedezul Gripen si yes-yes pentru F-16.

Apar in acelasi timp si detalii foarte interesante despre aceasta achizitie. Bulgarii vor 16 avioane, in doua transe de cate opt. Cam cum facem noi cu achizitia pe escadrile. Diferenta de pret este insa sesizabila.

Atentie, pentru primele opt avioane, modernizare, armament, pregatire, infrastructura bulgarii estimeaza ca vor cheltui 1,5 miliarde de leva, adica vreo 760 milioane de euro. Asta in conditiile in care Romania a cheltuit 628 de milioane de euro pe programul de achizitie a 12 avioane F-16, plus inca 10 milioane investite in lucrarile de la Borcea.

Ideea este ca vecinii de la sud n-au anuntat pana acum ca vor F-16 second, insa toate indiciile conduc spre aceasta decizie. Italienii par ca inca mai spera sa le bage pe gat Eurofighter second si nemodernizat, iar suedezii viseaza sa vanda Gripenul unui alt stat est-european.

Dar cu SUA, Portugalia si, surprinzator pentru mine, Israel gata sa puna pe masa cheile de la 16 F-16 “ca noi” imi e greu sa cred ca vor alege totusi altceva.

Si ca sa nu avem discutii inutile, nu spun ca F-16 second e o alegere proasta. Ca platforma e foarte ok pentru ce avem nevoie noi sau bulgarii. F-16 second sau orice alt avion de lupta second achizitionat prin acord gov-to-gov e o alegere proasta pentru statul cumparator, raman la parerea asta.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Jap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

După cum se vede În fiecare lună,bulgarii ‘cumpără’ multiroale fără nr. Dacă e ‘cooperare militară’ e offset și dacă e offset e Gripen. Și dacă e Gripen tot mig-29 o să iasă. Fratelo ăștia din nato nu și-au dat seama ca bulgarii i-au luat drept de proști?