Cabina supersonicului IAR-111 Excelsior a fost testată, cu succes, la zbor

Read Time:1 Minute, 53 Second

ARCA, cu sprijinul Inspectoratului General al Aviaţie si a Grupului de Nave Mangalia, aparţinând Ministerului de Interne, au efectuat în data de 26 septembrie 2011, Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, deasupra Mării Negre.

La ora 11:00 un elicopter Mi-17 a ridicat la altitudinea de 700 m cabina presurizată a avionului supersonic IAR-111. La altitudinea menţionată, elicopterul a eliberat cabina, secvenţă urmată de declanşarea motorului rachetă al paraşutei de recuperare, care a adus cabina pe suprafaţa mării.

Cabina a amerizat după un zbor perfect, datele indicând calificarea cabinei pentru zbor la bordul supersonicului IAR-111.

Două nave ale Poliţiei de Frontieră au sprijinit acţiunea de recuperare de pe mare şi au asigurat impunerea zonei de siguranţă. Recuperarea cabinei de pe mare a fost realizată tot de cate elicopterul Mi-17.

Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de către ARCA ca platformă pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competiţia de astronautică de Google Lunar X Prize, cât şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spaţial.

Pe lângă importanţa calificării pentru zbor a cabinei supersonicului, ARCA si partenerii săi au demonstrat capacitatea executării rapide a unei activităţi de recuperare de pe mare a unor obiecte amerizate din zbor, exerciţiu important în perspectiva demarării testelor de zbor pentru supersonicul IAR-111 Excelsior, în anul 2012. Misiunea 6 marchează şi o premieră absolută pentru România, puţine state din lume având experienţa recuperării de pe mare a cabinelor destinate zborului cu echipaj uman.” Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA.

“Felicit ARCA pentru profesionalism, inovaţie şi spirit de echipă! Aceste valori au făcut posibil un nou şi important succes pentru competiţia Google Lunar X Prize. Am convingerea că ARCA va merge înainte cu aceeaşi ambiţie şi energie spre obiectivul final: primul zbor românesc până la Luna. Este un proiect care poate inspira tinerii români să adopte ca repere de urmat în viaţă dorinţa de a atinge obiective ambiţioase, munca asiduă şi perseverenţa precum şi folosirea cu inteligenţă a unor resurse limitate.” – Claudiu Cercel, Director General Adjunct BRD-Groupe Société Générale.

Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private, cu sprijinul partenerilor BRD-Groupe Société Générale, System Plus şi Calor, având programat primul zbor în toamna anului 2012.

Sursa: ARCA

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Super-spectacol de aviatie la Satu Mare
Next post Lufthansa da un miliard de euro pentru 12 avioane
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x