Cele mai mari Forte Aeriene din lume. Bonus: Dotarea Fortelor Aeriene Romane

Read Time:1 Minute, 36 Second

air forcesV-ati intrebat care dintre Fortele Aeriene din lumea intreaga detin cele mai multe avioane? Dar cate aparate au Fortele Aeriene Romane? Sigur ca da, si eu m-am intrebat, iar acum cred ca am si un raspuns pentru voi.

Flightglobal a publicat recent raportul World Air Forces 2016, in care prezinta dotarea Fortelor Aeriene din 160 de tari de pe Pamantul asta pe care-l ocupam cu totii.

Am sa incep cu cele mai mari aviatii militare din lume. Atentie, este vorba doar despre numarul de aparate de zbor, nu despre capacitatea acestora.

Prin urmare, Top 10 arata astfel:

1. Statele Unite – 13.717 aparate de zbor (26% din flota mondiala)
2. Rusia – 3.547 (7%)
3. China – 2.942 (6%)
4. India – 2.086 (4%)
5. Japonia – 1.590 (3%)
6. Coreea de Sud – 1.429 (3%)
7. Franta – 1.282 (2%)
8. Egipt – 1.133 (2%)
9. Turcia – 1.007 (2%)
10. Coreea de Nord – 944 (2%)

Ce va sare in ochi la prima vedere a clasamentului? UE, nu? Mandra si pacifista Uniune Europeana, care exista doar prin Franta. Statele europene sunt cam in pom si am vaga impresie ca situatia este similara si la nivelul fortelor terestre sau la cel al fortelor navale.

Bine, hai sa dicutam putin despre Romania. Cifrele Flightglobal ne arata urmatoarea imagine despre Fortele Aeriene Romane si dotarea lor:

Avioane de lupta
F-16A – 9 bucati comandate din Portugalia
MiG-21 LanceR – 26 bucati

Avioane de transport
C-130 Hercules – 4 bucati
C-27J Spartan – 7 bucati

Avioane pentru misiuni speciale
An-30 – 2 bucati

Avioane de antrenament
F-16B – 3 bucati comandate din Portugalia
IAR-99 – 19 bucati

Elicoptere
IAR 330 Puma – 59 bucati
IAR 316 – 5 bucati
IAR 330 Puma Naval – 3 bucati

Ca sa fim clari, sunt cifrele celor de la Flightglobal si as zice sa nu fie luate drept adevar absolut, ci mai mult ca date orientative.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tokarev_TT

Ţară mică,mese puţine……

Mig-21 LanceR

Pai nu sunt ok cifrele astea pt ca: Franta nu are 1282 de avioane, iar daca ar avea, cel mult 150 sunt avioane de vanatoare(aer-aer + aer-sol) cifra spre care tind sau o ating chiar toate tarile europene importante(Germania, Anglia, Spania, Italia, Grecia, chiar si Polonia care are cam 100 de avioane de lupta, as putea pune si Turcia care e tot tara europeana pt mine). De subliniat ca am zis cel mult 150, ca de fapt media se invarte pe la 125, inclusiv la francezi. Restul avioanelor pana la 1200, DACA ele exista, sunt trainere sau transportoare adica kk.… Read more »

Mig-21 LanceR

Rectific comentariul de mai sus ca m-am grabit:

Din UE, Grecia are cele mai multe combat aircraft – aprox 290;

Anglia, Franta, Germania – aprox 230;

Italia – aprox 210 ;

Spania – aprox 150;

Polonia – aprox 100.

Daca luam in considerare si tarile din Europa non UE atunci Turcia are cele mai multe combat aircraft – aprox 390. Spre pragul de 100 de avioane se mai duc si Suedia si Ucraina.

Mig-21 LanceR

Ce am scris mai sus sunt numere. insa mai este de luat in calcul si calitatea avioanelor, unde cele mai multe tari sunt intr-o perioada de tranzitie. Ca si performante, cred ca RAF si Italia vor avea cea mai interesanta combinatie, F-35+Typhoon. Imi mai place si combinatia Spaniei, Typhoon + F-18. Franta merge pe Rafale+Mirage 2000, zic eu sub F-35+Typhoon iar Germania Typhoon+Tornado(cu resursa refacuta). De mentionat ca tarile mari vor avea ultima varianta de Typhoon, care este un adevarat multirol, pus la punct si pe loviturile aer-sol.

Mig-21 LanceR

Pai nu pun Franta jos. Va fi dupa Anglia sigur, poate si dupa Italia, depinde de numarul de avioane, insa la varf. Dupa cum vezi, desi azi Franta e pusa pe locul 1 in UE, exista de fapt un mare echilibru intre Anglia, Franta, Germania, Italia si Grecia(desi nu se stie care va fi evolutia in viitor) si nu as zice ca iese vreuna detasat pe locul 1. Eu personal nu cred ca Rafale este peste T3 cum de altfel nu cred ca T3 va fi si ultima versiune a Typhoonului. Pana acum Rafale s-a batut in toate competitiile cu… Read more »

Mig-21 LanceR

Retragerea Tranche 1 la nici 10 ani se face tocmai din cauza ca avionul a fost introdus in serviciu mult prea devreme, fara sa fie gata. De aici si avantajul pe care l-a avut Rafale in competitii fata de Typhoon, ca a fost introdus foarte aproape de forma finala. Nu spun ca Rafale nu va mai fi upgradat, dar fata de Typhoon care abia la T3 beneficiaza de multe dintre chestiile promise, a avut clar un avantaj de timp. Rafale s-a batut cu un Typhoon „chel” si a iesit „mare invingator”. Nu spun ca Rafale e varza, dar propaganda franceza… Read more »

Mig-21 LanceR

Bine mai, Typhoon-ul are PIRATE si METEOR daca e s-o luam asa, despre care am auzit numai superlartive iar asta de la americani. In cazul licitatiilor, Typhoon-ul a fost propus ca T3 doar pe foaie. La teste n-au avut T3 pentru ca nu era totul integrat. Au mers cu variante mai slabe de fiecare data la licitatii, oferind T3 ca promisiune, cu caracteristicile prezentate pe foaie, in fata lui Rafale adus la forma finala(in mare). Despre faptul ca Rafale are AESA de doi ani iar Typhoon inca nu-l are integrat, nu faci decat sa confirmi ce am spus si anume… Read more »

Cezar

Si ce, avem si noi combinatia ideala de MIG 21 Lancer + IAR 99 Soim. Daca ne straduim nitel, peste cativa ani, vom ajunge si la cifra fatidica/magica de 12 + 12! 🙂 Traim intr-o lume perfecta!!! :))))

Mig-21 LanceR

sa nu ajungem la 0+0… desi intre 12+12 si 0+0 nu e diferenta reala, doar matemetica… sa rad, sa plang…

stef_m

nimic de comentat la articol iar conversatia din comentarii este iarasi interesanta:,insa mi se pare putin trista folosirea englezismelor inutil, mai ales pe un site care are un profil pro-romanesc. ” UE atunci Turcia are cele mai multe combat aircraft –”. Nu e nici o rusine sa zici avioane de lupta.

Mig-21 LanceR

Nu imi este deloc rusine cu limba romana si nu as ezita nici o secunda sa o folosesc, insa mi se intampla sa citesc numai in engleza si am momente cand nu mai gasesc echivalentul in limba noastra. De alte ori, ca sa nu ma repet, gasesc de cuviinta sa folosesc termenul englezesc, fiind mai la indemana. In orice caz am sa fiu mai atent pe viitor, pentru ca sunt roman si iubesc limba noastra.

Vali

Cu siguranta nu sunt 26 miguri operationale. Mai sunt cam 16 simple si vreo 4 duble pe MK si CT.

PADURE MARICELA

GRAVITATEA A UNOR DECIZI TE POT OMORÂ DACĂ NU AI CUNOASTERE REGULAMENT REGANENT DAR TREBUIE RESPECTAT OBSERV ARMATA ROMÂNĂ AU UN ȘEZ BLÂND EU EI AU O PRUNGĂ SĂ ANUNGĂ DIN ACEST PUNC MULTI ÂȘI O IAU ÂN CAP CREZÂND CĂ STRĂINĂTATEA ESTE PROSTUL RUȘINE MARE SÎ LIPSĂ DE RESPECT PENTRU CEL CARE ȘTÎE

Previous post IAR-99 TD ar putea zbura in 2018
Next post Dacian Thunder 2015: „Mistretii” au revenit in Romania
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x