Cum a ajuns Romatsa sa nu mai primeasca bani de la Eurocontrol

romatsaProbabil ati auzit/citit saptamana trecuta stiri conform carora Romatsa are conturile blocate sau ceva de genul. In realitate, compania romaneasca este victima colaterala intr-un razboi in care nu are practic nicio implicare.

Am incercat sa citesc din cat mai multe surse pentru a putea sa inteleg ce s-a intamplat si cum a ajuns Romatsa sa nu mai primeasca bani de la Eurocontrol, caci despre asta este vorba in realitate, nu despre conturi blocate.

Prin urmare, povestea, pe foarte scurt, este cam asa: fratii Micula, aia cu European Drinks, Frutti Fresh, American Cola si asa mai departe, au dat in judecata statul roman pentru ca statul roman le-a anulat o serie de facilitati fiscale promise pentru investitiile in zone defavorizate.

Statul n-a anulat beneficiile alea de capul lui, ci la indemnul (mai degraba ordinul) UE/Comisiei Europene, care considera facilitatile fiscale in cauza ajutor de stat care incalca reglementarile comunitare. Treziti fara facilitati, cei doi Micula, care, apropo, sunt si cetateni suedezi, pe bune, au dat in judecata statul roman la instantele internationale si, ce sa vezi, au avut castig de cauza, judecatorii stabilind ca trebuie sa primeasca niste compensatii in valoare de aproape 85 de milioane de euro.

Bun, acum vine partea interesanta. Au facut ei ce-au facut, fratii Micula adica, si au reusit sa puna o poprire fix pe banii pe care Romatsa ii primeste de la Eurocontrol pentru serviciile de navigatie aeriana! Retinem ca Romatsa a picat dracu’ stie cum in treaba asta, fiind o Regie Autonoma care NU primeste bani de la bugetul de stat, ba chiar varsa niste sume frumusele acolo.

Asadar, nu s-au blocat conturile Romatsa, ci doar banii pe care Regia trebuie sa ii primeasca de la Eurocontrol, organismul european care gestioneaza aceste lucruri. Banii n-au ajuns nici la fratii Micula, ci sunt blocati la Eurocontrol, care asteapta o decizie definitiva pentru a afla unde sa faca platile.

Dupa ce am citit si tot citit, recunosc ca aici mi s-a rupt filmul si nu inteleg cum a ajuns Romatsa in povestea asta. Cei mai multi spun ca fratii Micula s-au indreptat direct spre veniturile Regiei pentru ca e vorba de niste sume destul de mari care vin de la un organism european. Altii spun ca in procesul civil, cineva din statul roman ar fi garantat dracu’ stie cum cu banii aia, iar acum nu s-a facut decat sa se execute garantia. Cert este ca nu exista, sau cel putin eu nu am gasit, o explicatie clara.

Ideea este ca acum Romatsa trebuie sa cheltuie niste bani pe o echipa de avocati care vor contesta decizia de poprire. Revenim cand lucrurile vor fi mai clare.

Regia romana incaseaza in jur de 160 de milioane de euro pe an de la Eurocontrol pentru serviciile de navigatie aeriana.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x