De ziua lui Dobran

Read Time:2 Minute, 0 Second

”Fapt divers: față de situația de până acum, a mai și plouat azi-noapte. Nu am mai pomenit de când sunt o vreme așa de mizerabilă! Pentru noi este de o sută de ori mai bine să fie frig. E un noroi, ceva de speriat. Nici mașinile cu șenile nu se mai pot mișca, dar celelalte? Șenila a săpat pe loc, la una dintre mașini, până s-a îngropat de tot, cu caroseria în pământ. În cotul Niprului toți avem un ghinion de pomină. Situația în capul de pod continuă să se agraveze, pătrunderea din nord aproape că a atins Niprul și se lărgește din ce în ce. Ai noștri erau acolo, încleiați în noroiul acesta lipicios, fără a se putea mișca. Rușii acționează cu din ce în ce mai multă cavalerie care, oricum, pe timpul acesta se poate mișca mai bine. Bronșita mea nu vrea deloc să cedeze, am slăbit grozav (sub 60 kg), dar încă nu renunț.”

Suntem pe 5 februarie 1944. Sublocotenentul Ion Dobran împlinește 25 de ani. Se află pe terenul de zbor de Lepetika și, după cum se vede, numai la aniversări nu îi stă gândul.

Situația frontului este dificilă și în curând va deveni dramatică. Rușii sunt în ofensivă, vremea face aproape imposibilă folosirea aviației, noi suntem într-o retragere, strategică ce-i drept, continuă și nu se întrevede nimic pozitiv la orizont.

Iar Dobran mai este și bolnav și a ajuns să cântărească mai puțin de 60 de kilograme!

Cam așa au luptat eroii aviatori ai României în cel de-Al Doilea Război Mondial. În condiții grele, cu material inferior, depășiți numeric… Cu toate astea, nu au dat înapoi. Nu au renunțat, așa cum spune Dobran.

Dăm timpul mult înainte. 5 februarie 2021. Generalul-locotenent Ion Dobran este acasă, în București. A trecut peste multe momente dificile în viața sa și acum aniversează împlinirea a 102 ani!

Camarazii de front s-au dus. Colegii de la uzina Timpuri Noi, unde a fost obligat să se angajeze după ce a fost dat afară din Aviația Militară de autoritățile comuniste, s-au dus și ei. Și colegii de la Tarom, unde a avut șansa să zboare din nou din anii 60 sunt dispăruți.

A rămas el, Ion Dobran, pilot și erou, erou și pilot, mărturie vie a acelor vremuri la 102 ani!

Citatul de la început este preluat din cartea ”Jurnalul locotenentului Dobran”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Avioane F-16 de la Borcea au participat la un exercițiu româno-american în largul Mării Negre
Next post Romanii, bulgarii și Poliția Aeriană în cadrul NATO