Eurofighter, F-16 și Gripen se duelează în Columbia

Columbia intenționează să înlocuiască flota de IAI Kfir cândva în perioada următoare, iar Eurofighter Typhoon, F-16 și Gripen se duelează de la distanță pentru a prinde acest contract.

Interesant este faptul că sud-americanii au primit șase oferte, fiecare dintre cele trei avioane fiind propus atât ca nou-nouț, cât și second hand.

În ceea ce privește F-16, Lockheed Martin a oferit aparate noi, în varianta Block 70, cea mai modernă, dar si unele folosite de USAF. Nu este clar dacă propunerea vizează aducerea lor la standardul Viper sau dacă este vorba despre o versiune mai veche pentru a reduce costurile.

Suedezii de la Saab au pus și ei pe masă două oferte, una pentru Gripen E/F noi-nouțe, probabil în colaborare cu Brazilia, primul client extern al avionului, dar și una pentru Gripen C/D scoase din inventarul Forțelor Aeriene Suedeze.

Cea mai interesantă propunere este cea pentru Eurofighter Typhoon, acolo unde este implicată Spania. Prima ofertă este de 15 eurocanarduri noi, fabricate în Getafe, iar cea de-a doua este de 12 aparate Tranche 1 din inventarul Ejercito del Aire.

Iar spaniolii au propus ca acestea să fie modernizate la standardul Tranche 2 sau chiar Tranche 3 dacă sud-americanii ar avea bani să finanțeze această afacere.

Cum autoritățile din Columbia ar fi gata să investească în jur de două miliarde de dolari în noul multirol, cam toate opțiunile sunt viabile și va ține numai de alegerea clientului pentru ce se va semna până la urmă.

Columbia are o flotă formată din 22 de avioane IAI Kfir, însă acestea au probleme din ce în ce mai mari, astfel că modernizarea lor nu mai este considerată viabilă, deși israelienii s-au arătat dispuși să efectueze lucrările la un preț mult sub ce presupune achiziția unei noi platforme.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
AlexMikeJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Eee,parcă n-am ști că iese “învingător l-a puncte” F-16. Dar undei Rafale,F-15,18 și inegalabilul F-35 și ivanii,cu Suhoi. Apoi urma o testare a avioanelor așa în stil finlandez,să nu se supere nimeni. Idioți columbienii ăștia,probabil de la mestecat pre-a multe frunze de Coca,n-u o dau în telenovele.

Mike
Guest
Mike

Radio Erevan spunea că nu va fi un al treilea razboi mondial, dar va fi o așa luptă pentru pace de n-o să stea piatră pe piatră… Din China în Argentina, din Columbia până-n … Umbria (n-am găsit altă rimă) toată lume se înarmează, cumpără avioane, rachete, pușcoace,… Măi băieți! Lasați-o mai ușor că nu fac față producătorii!… N-am înțeles de ce nu iau Super Tucano de la Embraer. Sunt și aproape, și mai ieftini, iar avionul se descurcă perfect pe văioagele adânci dintre munți.

Alex
Guest
Alex

Au deja Super Tucano in inventar.