Eurofighter, F-16 și Gripen se duelează în Columbia

Read Time:1 Minute, 30 Second

Columbia intenționează să înlocuiască flota de IAI Kfir cândva în perioada următoare, iar Eurofighter Typhoon, F-16 și Gripen se duelează de la distanță pentru a prinde acest contract.

Interesant este faptul că sud-americanii au primit șase oferte, fiecare dintre cele trei avioane fiind propus atât ca nou-nouț, cât și second hand.

În ceea ce privește F-16, Lockheed Martin a oferit aparate noi, în varianta Block 70, cea mai modernă, dar si unele folosite de USAF. Nu este clar dacă propunerea vizează aducerea lor la standardul Viper sau dacă este vorba despre o versiune mai veche pentru a reduce costurile.

Suedezii de la Saab au pus și ei pe masă două oferte, una pentru Gripen E/F noi-nouțe, probabil în colaborare cu Brazilia, primul client extern al avionului, dar și una pentru Gripen C/D scoase din inventarul Forțelor Aeriene Suedeze.

Cea mai interesantă propunere este cea pentru Eurofighter Typhoon, acolo unde este implicată Spania. Prima ofertă este de 15 eurocanarduri noi, fabricate în Getafe, iar cea de-a doua este de 12 aparate Tranche 1 din inventarul Ejercito del Aire.

Iar spaniolii au propus ca acestea să fie modernizate la standardul Tranche 2 sau chiar Tranche 3 dacă sud-americanii ar avea bani să finanțeze această afacere.

Cum autoritățile din Columbia ar fi gata să investească în jur de două miliarde de dolari în noul multirol, cam toate opțiunile sunt viabile și va ține numai de alegerea clientului pentru ce se va semna până la urmă.

Columbia are o flotă formată din 22 de avioane IAI Kfir, însă acestea au probleme din ce în ce mai mari, astfel că modernizarea lor nu mai este considerată viabilă, deși israelienii s-au arătat dispuși să efectueze lucrările la un preț mult sub ce presupune achiziția unei noi platforme.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Eee,parcă n-am ști că iese „învingător l-a puncte” F-16. Dar undei Rafale,F-15,18 și inegalabilul F-35 și ivanii,cu Suhoi. Apoi urma o testare a avioanelor așa în stil finlandez,să nu se supere nimeni. Idioți columbienii ăștia,probabil de la mestecat pre-a multe frunze de Coca,n-u o dau în telenovele.

Mike

Radio Erevan spunea că nu va fi un al treilea razboi mondial, dar va fi o așa luptă pentru pace de n-o să stea piatră pe piatră… Din China în Argentina, din Columbia până-n … Umbria (n-am găsit altă rimă) toată lume se înarmează, cumpără avioane, rachete, pușcoace,… Măi băieți! Lasați-o mai ușor că nu fac față producătorii!… N-am înțeles de ce nu iau Super Tucano de la Embraer. Sunt și aproape, și mai ieftini, iar avionul se descurcă perfect pe văioagele adânci dintre munți.

Alex

Au deja Super Tucano in inventar.

Previous post Ajutorul de stat pentru Tarom a primit undă verde de la Bruxelles
Next post J-10C este cel mai bun avion chinezesc
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x