Eurofighter, probleme? Liniile de productie din Germania si Spania ar putea fi inchise

Foto: IBTimes
Foto: IBTimes
Se pare ca liniile de productie/ asamblare finala a Eurofighterului din Germania si Spania vor fi inchise, se spera ca numai temporar, in urmatorii ani. Si nici cele din Anglia si Italia nu o duc cu mult mai bine.

Motivul este foarte simplu, nu-s comenzi suficiente pentru a le mentine active.

Spaniolii si nemtii au asamblat pana acum avioane doar pentru Fortele Aeriene nationale si cum comenzile initiale se apropie de final, liniile isi vor da asteptatul sfarsit daca nu se intampla vreo minune.

Italienii si englezii s-au miscat ceva mai bine si au reusit sa isi asigure contracte de export, primii pentru Arabia Saudita si Oman, iar cei din urma pentru Kuwait.

Chiar si asa, englezii au o rata de asamblare extrem de mare pentru nivelul EF si vor ajunge la capat de drum prin 2019, cu un an dupa germani si spanioli. Italienii se misca in stilul propriu si au reusit sa imprime un ritm care asigura pastrarea liniei de productie deschisa pana prin 2022-2023.

Partea si mai nasoala pentru avion este ca si productia componentelor avionului va fi suspendata vreo 2-3 ani in trei dintre cele patru tari din acelasi motiv, nu sunt comenzi suficiente. Se spera reluarea productiei de componente pentru cativa ani din 2018, cand italienii se vor apuca de avioanele Kuwaitului.

Ce inseamna asta? Ramane de vazut. In principiu, ar trebui sa insemne un avant lobbyst din partea statelor partenere in proiect pentru a vinde avionul la export. Cum prin zona Golfului Persic au cam fost epuizate optiunile, EF-ul nu prea are multe sanse.

Fie un contract important in Canada, insa asta inseamna o oferta de nerefuzat, in fata careia sa nu poata sta F-18 E/F sau F-35, fie cateva bucati date prin America de Sud sau Europa de Est.

Eu unul nu m-as grabi deocamdata sa proclam esecul proiectului Eurofighter, mai ales ca ce am auzit/citit de la pilotii care au avut sansa sa il zboare, e un avion uber meserias, peste Rafale si comparabil, inclusiv la manevrabilitate, cu Su-35.

Am sa presupun ca mare parte din viitorul lui Eurofighter depinde de F-35. Daca americanul va fi un flop, ceea ce iarasi nu ma grabesc sa spun, vom asista la o reasezare a pietei mondiale, cu Eurofighter, Rafale, F-15 sau F-18 in pole position pentru a manca din eventualele reduceri de comenzi pentru avionul de generatia V.

11
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mig-21 LanceRCezarLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Peste Rafale? Manevrabil ca Su-35? În care univers paralel,mîncațiaș?

Jap
Guest
Jap

Care oameni ancorați în realitate,mîncațiaș? ‘oamenii’ tăi au zburat pe m-ai multe păsări si au decis că EF e ‘the best of the best’.? Au zburat și cu J-20? La ora actuală englezii au retras portavioanele și piloţi se antrenează la greu pe Rafale. Sper din tot sufletul să le ruginească liniile de asamblare și în hale să găzduiască refugiați!

Cezar
Guest
Cezar

EF are probleme mari, iar celorlalti nu le merge bine deloc. Dezvoltarea F 35 a costat enorm, precum multe alte arme redutabile, dar ne vandabile din lipsa de necesitate primordiala. Concluzia?

-Probabuil o vor pune de cu razboi….rece sau cald, depinde de concurenta! 🙂 Asa se vor vinde toate, ca painea calda!

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

Cezarica, Typhoon-ul este mai bun decat Rafale la mai multe aspecte decat cele doua enumerate de Lancer. Adica, pe langa tractiune si manevrabilitate, Typhoonul este mai bun si in radar si RCS. Are radar cu antena mai mare si mai performanta decat Rafale iar RCS-ul Typhoonului este mai bun decat cel al lui Rafale. Raman in discutie alti senzoridespre care nu stiu mai multe, dar deja ai un preview destul de bun asupra celor doua.