F-16A, prea scump pentru Danemarca. In Romania insa…

f-16Zilele trecute, un inalt oficial danez anunta ca avioanele F-16A sunt prea scumpe pentru tara lui si ca ar fi intelept ca nordicii sa se orienteze catre un nou tip de aparat in loc sa prelungeasca resursa celor pe care le au in dotare.

Generalul Peter Bartram, seful Armatei daneze, un fel de Sef al Statului Major General de la noi, crede ca tara lui trebuie sa se decida asupra noului tip de avion pe care il va achizitiona pana la jumatatea anului 2015. Asta ar fi o data limita, pentru ca noile aparate sa poata fi livrate si integrate pana la retragerea batranelor F-16.

Iar la capitolul F-16, generalul Bartram a avut cateva observatii extrem de interesante. Potrivit acestuia, costurile legate de intretinere si operare vor deveni atat de mari in anii urmatori incat prelungirea resursei acestor avioane nu ar avea nicio logica economica.

„Daca ma uit la costul ciclului de viata al lui F-16, care este un avion exceptional, pot sa spun ca acesta devine extrem de costisitor. Probabil ca am putea prelungi resursa acestor aparate, insa costul pieselor de schimb, al logisticii si al mentinerii in stare operationala ar fi pur si simplu mult prea mare”, a explicat seful Armatei daneze.

Danemarca va achizitiona, foarte probabil, F-35, insa generalul Bartram sustine ca inca nu a fost semnat niciun acord si ca nimic nu este batut in cuie.

In fine, interesant la aceasta declaratie este urmatorul lucru. Romania se pregateste sa cumpere avioane „noi” pentru propriile Forte Aeriene. Aceste avioane vor fi F-16 AM/BM, luate din Portugalia, la mana a treia.

Curios, sau poate nu, vorbim despre exact acelasi tip de aparat despre care seful armatei daneze spune ca este prea scump pentru tara lui!

Ei bine, daca Danemarca nu-si permite sa opereze F-16A in conditii de logica bugetara, Romania, unde banii cresc in copaci, cu siguranta ca nu va avea probleme.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cornelius F.

Atât timp cât nu este organizată o licitație internațională transparentă ci doar o selecție de oferte ”sugerate”… e greu de presupus că argumentul costurilor mari de funcționare și întreținere mai valorează ceva..mai ales că la acest gen de tranzacții cumpărătorul e momit cu ceva comisioane grase..e o uzanță cunoscută, în general..

Și ce dacă va costa prea mult Statul Român? Doar nu plătește din buzunarul său factorul decident!!.. Iar românii află prea târziu..nu au căi de a se opune… și uită ușor tunurile date de băieții deștepți din politichia decidentă..

mad max

solutia cu F-16 din Portugalia e profund gresita si va esua lamentabil in Romania din multiple cauze – atat tehnice, cat si financiare. ce mi se pare interesant e ca toata lumea, inclusiv Dusa, Ponta, Basescu, Boc, etc. pare a sti treaba asta si toti incearca sa nu fie ei cei pe care cade magareata. amanand venirea avioanelor pana in 2017 (desi cica ar fi platite in avans) se realizeaza neintalnirea guvernului care le-a comandat cu ele. ei o sa spuna ca daca sunt proaste e vina celui care a semnat receptia. planul e iresponsabil din mai multe puncte de… Read more »

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x