F-35 al USAF e operational si gata de lupta

35Prima escadrila echipata cu F-35 a USAF a fost declarata operationala si gata de lupta.

Comandantul Air Combat Command (ACC), generalul Herbert “Hawk” Carlisle, a fost cel care a semnat documentele care atesta faptul ca F-35 al USAF a atins, in sfarsit, initial operational capability (IOC).

Atingerea IOC inseamna ca 34th Fighter Squadron de la Hill Air Force Base, Utah, are in momentul de fata cel putin o escadrila, 12 avioane adica, gata de lupta, capabile sa fie trimise pe orice teatru de lupta din lumea asta.

Practic, F-35A va mai astepta ceva pana la prima dislocare, mai ales ca avionul este inca in dezvoltare, Lockheed si militarii lucrand pentru a rezolva problemele inerente care tot apar.

Este totusi un pas impotrtant din cariera multirolului de generatie V si, daca situatia o va cere, n-ar trebui sa reprezinte o surpriza prea mare dislocarea lui in apropierea zonelor “fierbinti”. Deocamdata pentru teste in conditii reale, dar cine stie.

Si ca sa revin la ce-am mai spus pana acum, oricat ar fi de criticat si criticabil, F-35 e un proiect atat de scump ca nu are voie sa nu fie un succes. Si din cate se pare va iesi in cele din urma un avion performant, un fel de F-16 al generatiei V.

5
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Aiurel VlaicuLanceRValMihaiJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Are lasere și torpile fotonice?

Mihai
Guest
Mihai

O sa aibe – cat tot atunci cand o sa aibe si rusii “plasma stealth” 🙂

Val
Guest
Val

Articolul din “Evenimentul” e mai bun…titlul zice ceva de ” bestiile ucigașe gata de lupta”….

Aiurel Vlaicu
Guest
Aiurel Vlaicu

Ce-mi place asta cu “teatrul de război”, sintagmă inventată de imbecilii care fac războaie și trimit la luptă unități pe hîrtie – cifre și simboluri. Și ce să vezi, de fapt mor oameni cu membre smulse, mațe vărsate în noroi, arși. Tot niște cifre, pe o listă. Că doar e …teatru.