Situatia avionului F-35, rezultat din programul Joint Strike Fighter, un raport al Pentagonului trimis catre Congresul american aratand ca aparatul are „defecte majore” in toate cele trei variante in care este construit.
Michael Gilmore, subsecretar in domeniul apararii, sustine ca defectele de proiectare si de productie descoperite in anul 2012 au condus la intarzierea majora a programului de testare si operationalizare a lui F-35.
Pentru ca raportul Office of Operational Test and Evaluation al Pentagonului este destul de lung si nu a fost publicat in intregime, redau, pe scurt, principalele defecte identificate la F-35:
– F-35, in toate variantele, este vulnerabil la izbucnirea unor incendii.
– La F-35B (varianta STOVL – short-takeoff and vertical landing) au fost descoperite „multiple fisuri” in partea inferioara a fuselajului si la aripi, astfel ca testele au fost suspendate.
– Au fost descoperite defecte care impiedica folosirea post-combustiei, ducand la suspendarea altor teste.
– Intarzieri mari in dezvoltarea softului, ceea ce inseamna alte si alte teste anulate sau limitate.
– Display-ul montat pe casca pilotului, dezvoltat de Elbit, nu este pus la punct, avand probleme la capitolele imagine, inregistrare si vedere pe timp de noapte.
Toate aceste probleme, plus altele, mai mici, au facut ca niciun partener extern al programului JSF sa nu urmeze planul initial de achizitie a F-35. Singura exceptie este Israelul, insa evreii beneficiaza de un program de finantare oferit de SUA.
Japonia, Canada, Turcia si Norvegia sunt patru dintre statele care au anuntat, in ultima perioada, ca se gandesc serios sa caute alternative pentru F-35 din cauza costurilor foarte mari si a intarzierii dezvoltarii si operationalizarii aparatului.
Defectiunile majore ale lui F-35 sunt atat de majore incat guvernul australian, trezindu-se inconjurat de tari dotate cu Su-30, se gandeste deja sa nu mai inlocuiasca F-urile 18 cu noua „scula” JSF, ci cu un alt tip de avion multirol.