Gigantul Airbus A380, „rechemat in service”

Read Time:1 Minute, 39 Second

Autoritatea europeană pentru siguranţa aviatică a ordonat vineri verificări urgente pentru o treime din flota de aeronave Airbus A380 la nivel mondial, din cauza unor crăpături descoperite în interiorul aripilor unora dintre aceste avioane, cele mai mari din lume.

În total, vor fi verificate 20 de avioane, respectiv 10 aflate în flota Singapore Airlines, şapte de la Emirates, unul de la Air France şi alte două aeronave destinate testărilor.

Nicio aeronavă nu a fost consemnată la sol, dar cele care au efectuat cel puţin 1.800 de decolări şi aterizări, operaţiuni care exercită cele mai mari presiuni asupra structurii avioanelor, trebuie verificate în termen de patru zile, potrivit autorităţii.

Instituţia a reacţionat după ce producătorul de avioane Airbus a dezvăluit că a descoperit în decurs de două săptămâni două tipuri de crăpături la aripile unor aparate A380, la numai patru ani de la punerea lor în circulaţie.

Avioanele A380 sunt cele mai mari din lume, dispunând de două punţi şi 525 de locuri.

Al doilea tip de crăpături, care ca şi primele au apărut la un element de legătură între exteriorul aripilor şi armătura metalică din interiorul acestora, sunt „mai importante” şi ar putea apărea şi la alte aparate dacă problema nu este rezolvată.

„Acest defect, dacă nu este detectat şi corectat, ar putea să afecteze integritatea structurală a avionului”, a precizat agenţia europană.

Inspectorii au cerut ca aeronavele A380 care au efectuat 1.300-1.800 de decolări şi aterizări să fie verificate în termen de şase săptămâni.

Descoperirea defectelor vine la 14 luni după explozia unui motor Rolls-Royce al unui avion A380 aparţinând companiei Qantas.

De altfel, crăpăturile, de grosimea unui fir de păr, au fost identificate prima oară chiar în timpul lucrărilor de reparaţii la avionul companiei Qantas.

Surse din industrie au declarat că al doilea tip de crăpături a apărut la un avion operat de compania Emirates (Dubai).

Între alţi operatori care deţin astfel de avioane se află Korean Air, China Southern şi Lufthansa, din Germania.

Mediafax

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Avion Tarom, intors pe Aeroportul Iasi din cauza unei defectiuni
Next post F-35 traieste!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x