Gripen E/F, variante de costuri

Read Time:2 Minute, 24 Second

Desi au iesit invingatori in competitia elvetiana, SAAB se gaseste sub presiunea politicienilor locali care considera costul dezvoltarii variantei Gripen NG prea mare.

Intr-o miscare supriza, SAAB a facut publica o informare legata de costurile pe care statul suedez le-ar avea in cazul cumpararii a 100 de Gripen NG (E/F): un pret total de SEK 32-33 miliarde adica SEK 320 milioane per avion (aprox. EUR 36mil).

Oferta este comparata cu cea inaintata Norvegiei, de SEK 500mil per avion (aprox. EUR 57mil), pretul mai scazut oferit guvernului suedez putand fi justificat fie prin re-folosirea de componente ale unor avioane C/D aflate in uz, fie prin economia facuta cu utilizarea infrastructurii deja existente si pe care Norvegia ar trebui in schimb sa o construiasca.

Varianta E/F este considerata singura capabila sa reziste pe piata in urmatorii 10 ani si pentru a contracara vocile care cer renuntarea la E/F si upgradarea la un standard C/D+ a avioanelor in uz, SAAB a publicat o analiza din care reiese ca aceasta varianta ar fi mai costisitoare decat fabricarea E/F-urilor noi si ar avea performante net inferioare (fara a mai mentiona diferenta fata de actuala versiune C/D).

Programul de achizitie al celor 22 Gripen E/F comandate de Elvetia va costa in jur de CHF 3 miliarde (USD 3,2 miliarde), adica in jur de USD 134 mil. per aparat (aici probabil sunt incluse si alte costuri decat cel fly-away: infrastructura, training, armament, piese de schimb, ToT, etc..). Doar achizitia celor 22 de motoare GE F-414 va costa USD 250 mil, incluzand piesele de schimb si pachetul de suport logistic.

Ca o paranteza, General Electric a anuntat ca va continua dezvoltarea F-414 pe doua directii: cresterea fiabilitatii, prin programul EDE (Enhanced Durabillity Engine) respectiv cresterea tractiunii prin programul EPE (Enhacend Perfromance Engine). EDE va prevede o noua turbine de presiune inalta (HPT) si cu compresor de presiune inalta (HPC) in 6 trepte, care vor conduce la o crestere de 2 sau 3 ori a fiabilitatii componentelor de temperatura mare, precum si un consum de combustibil mai scazut, la o tractiune identica cu cea a actualului F-414G. Programul EPE prevede, pe langa modificarile efectuate in cadrul EDE, un nou ventilator care va asigura o crestere de tractiune de 20%.

Avand in vedere ca F-414 are in acest moment o tractiune maxima la nivelul marii de 98kN/22,000lbf, o crestere de 20% asigurata de EPE ar insemna aproximativ 117kN/26,400lbf, adica o tractiune foarte apropiata de GE F-110-GE-129 (131kN/ 29,400lbf) sau P&W F100-PW-229 (129kN/ 29,160lbf) care echipeaza in mod curent F-16.

Upgrade-ul Gripen E/F cu motoarele F-414EPE ar insemna deci o tractiune si greutate comparabila cu F-16 (16 vs 19 tone), deci un raport greutate/tractiune foarte bun.

RumaniaMilitary

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Airbus si-a scumpit avioanele
Next post Fortele Aeriene caseaza alte 5 MiG-uri 21