Heinkel-ul 114 din lacul Siutghiol va fi scos la suprafata de scafandrii militari

Read Time:1 Minute, 6 Second

Scafandrii militari execută, în această perioadă, lucrări de pregătire a operaţiunii de ranfluare (ridicare la suprafaţa apei) a unui hidroavion prăbuşit în lacul Siutghiol, probabil în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Lucrările pregătitoare scoaterii la suprafaţă au început la sfârşitul lunii septembrie, prin decolmatarea mâlului şi a obiectelor care acoperă epava şi prin cercetarea subacvatică în vederea depistării existenţei eventualelor elemente de muniţie, explozibili şi a rămăşiţelor umane. Având în vedere vizibilitatea foarte redusă a apei lacului, aproximativ 20-30 cm, activitatea se desfăşoară în condiţii anevoioase, în etape, se arata intr-un comunicat de presa al MApN.

După terminarea operaţiunii de ranfluare, hidroavionul va fi reconstituit de către specialişti şi introdus în circuitul muzeal naţional.

Activitatea scafandrilor militari face parte din programul de instruire pentru scufundări în zone lagunare şi reprezintă o premieră pentru scafandrii Forţelor Navale.

In aceasta vara, la sfarsitul lunii, a fost anuntata gasirea unei epave de Heinkel He-114 pe fundul lacului Siutghiol. Din acel moment s-au cautat solutii pentru aducerea la suprafata a aparatului, care ar urma sa fie reconstruit si expus intr-un muzeu, cel mai probabil la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”.

Demn de remarcat este faptul ca, daca operatiunea va reusi, Romania va fi singura tara din lume cu un astfel de exponat!

Foto credit: luftwaffephotos.com

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Imaginea zilei – MiG 21 „camuflat”
Next post Un trainer „se coace” in America de Sud
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x