Israelul a scos din serviciu F-16 A/B

Israelul a scos oficial din serviciul de lupta avioane F-16 A/B, “Netz” cum erau numite de catre evrei.

Momentul retragerii a fost marcat printr-o ceremonie ce a avut loc luni la baza aeriana Ouvda, acolo unde ultimul F-16 “Netz” a aterizat si a oprit motorul.

Se incheie astfel un ciclu de 36 de ani, primele F-16 A/B ajungand in Israel in 1980. Israelienii spun ca au acumulat in acest timp 474.000 de iesiri cu un total de 335.000 de ore de zbor.

Netz-ul israelian va ramane in istorie ca autor al unui dintre cele mai eficiente atacuri aeriene, atunci cand, in 1981, opt bucati au atacat si distrus reactorul irakian Osirak. Cele opt Netz au fost escortate de numai 6 F-15A.

F-16 ramane totusi coloana vertebrala a aviatiei militare israeliene, zburand in variantele C/D – Barak, si I – Sufa.

Iar evreii spun ca oricum, dupa 2000, Netz a cam fost retras din activitatea operationala, fiind utilizat mai mult pentru trecerea pe F-16 decat pentru misiuni de lupta.

Ideea este ca acum se explica si disponibilitatea evreilor de a vinde F-16 A/B bulgarilor, oferta refuzata de vecinii nostri.

49
Leave a Reply

avatar
8 Comment threads
41 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
TedyBlackbirdPetreMig-21 LanceRLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Argentinienii ar fi pus ochii pe ele dupฤƒ ce le-au dat interzis la gripen de cฤƒtre englezi.

Jap
Guest
Jap

Pฤƒi au pesos pt gripen ศ™i n-au pt ‘netz’?

Petre
Guest
Petre

Cucumber air sfortze de abia asteapta, un Netz gata vopsit(desert camo) e ceva nemaivazut prin Balcani…bun de speriat gastele.

Sa nu uitam ca nu au bani, de abia de 1/2 escadrila si nici macar de aia, e vorba de tot tacamul. operationalizare,mentenenata, armamanet…

Acelasi cucumber a fost luat prin surprindere de oferta Rusiei catre vesnici rivali, sarbii….sa fii in NATI-O dar sa nu ai girul rusilor la piata lor de armament, pre-slavi cu curul in doua luntrii, castravetii astia….hi hih

Oricum MLU 5.2R sunt peste NETZ, ”multe sucsesuri”fortelor borcanelor cu muraturi !

Blackbird
Guest
Blackbird

Nici F 16 MLU 5.2 al nostru nu e mare scula. Radarul APG-66(V)2 de pe MLU e destul de slab iar motorul F100 de pe el e cam puturos. Pana si polonezii au F 16 block52 cu un radar APG 68 si motor F 110. Pana si radarul Zhuk ME de pe Mig 29 SMT e mai performant.

Petre
Guest
Petre

Se vede treaba ca esti afon, adica complet in afara, deci gagiule al nostru soft de pe ale noastre A/B-uri are asigurata coneziunea cu JDAM, AIM-6D si multe altele, ia zii ”black nigga” cine prin zona mai are?

Gulasz air sforce cu ”noile”’Gripene ? cel putin la AIM da dar la JDAM si ce mai sunt nu !

IAR PRIN ZONA nimeni, si ZHUK nu-i bagat la SMT care nici nu-i in Crimeea….probabil citesti revistele de ..bemzi desenate rusesti cu ”no pogodi”……black guanga

Blackbird
Guest
Blackbird

Dupa cum comunici am impresia ca esti un copil asa ca nu o sa te iau tare.
In primul rand AIM-6D nu exista.
Avioanele F-16 ale noastre vor avea pe ele AIM-120C, AIM-9M si AGM-65. Ti-am spus ca polonezii au F 16 C/D Block52+ care e superior tehnologic F-16 MLU din dotarea armatei romane. Ale lor au integrare JDAM din fabrica, radar APG-68(V9), motoare mai bune, avionica mai buna, rezervoare suplimentare CFT. Ei le-au luat noi noute in 2006.

Petre
Guest
Petre

Nici macar nu ma ”doare” ce afirmi tu, dar tot o tii pe a ta. Adica daca tot nu ai habar, hai sa arati ca aialalti, adica polonezii au si noi nu. Bre, polonezii sunt in alta categorie…dar oricum pentru tine nu conteaza. Vrei sa-ti explic teoria chibritului de ce, cum si cand la fortele aeriene romane ? Deci Romania ar fi luat noi si foarte noi daca nu erau tampitii aia de Tariceanu si Co., care au dat totul gratis dupa vinderea BCR-ului in 2008. Cui ? Nu stiu. Apoi a venit lacheul BOC-poc care a taiat totul pentru… Read more »

Jap
Guest
Jap

Ivanii au scos de-a lungul timpului m-ai multe variante de Zhuk pt Mig-29 ศ™i pt Su-27. Primele variante sรฎnt depฤƒศ™ite tehnologic pt zilele de azi,dar ultima variantฤƒ de Zhuk din 2013 un (AESA) se poate compara cu cel mai performant radar de pe F-16,(Bl.61 al emiratelor).

Blackbird
Guest
Blackbird

Chiar si primele variante de Zhuk erau destul de capabile, deoarece era conceput ca un upgrade pentru radarul N019 Sapfir(care avea cam multe hibe) de pe Mig 29.
Cel mai bun radar aeroputat al ivanilor din perioada sovetica era Zaslonul de pe Mig 31. Putea detecta un avion cu un RCS de 5m2 de la 280 km.

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

Mig-21 si F-16 au RCS undeva la 1 m2. Fa si tu niste calcule de detectie inainte sa scrii nimicuri.

Blackbird
Guest
Blackbird

Eu v-am dat un link cu fisa tehnica a radarului. Cat de greu e sa te uiti pe ea ? Scrie negru pe alb in modul Look up raza de detectie e de 29- 48 mile nautice adica pana la 89 km. Chiar asa ,va dau fisa tehnica si voi va prefaceti ca nu vedeti. Un F16 ca al nostru are un RCS de 5m2. Abia block 52 are coating anti radar. Si in plus de asta RCS-ul depinde foarte mult de configuratia avionului. Incarcat cu rachete va avea mai mult. APG 66 e un design invechit produs din 79.… Read more »

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

si la APG-66 V2(A) pe aceeasi fisa ce scrie ba chiorule? Raza marita cu 25%.

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

Iar migurile si suhoaiele ce RCS au ba desteptule? de la 15 m2 in sus.

Blackbird
Guest
Blackbird

Un Su30MKI are un rcs de 4m2. Un Mig 21 tot pe acolo.

Petre
Guest
Petre

Si spune ba ciortii samoliot, ce radare au in compunere flota aeriana a Crimeii ? model avion si ce tip de zhuk (asta daca ai habar macar). Ia sa auzim ! Si am explicat mai sus, nu zice nimeni ca MLU e cel mai cel, dar ca solutie ( repet intruna ) stop-gap e unica. NU EXISTA ALTE OPTIUNI pe termen scurt cum arde la noi cu lipsa de tehnica militara aeriana. Dar pentru tine e important sa arunci drobul de sare ( care nu exista ) de aceea te consider ( de la inceput ) un baga sula in… Read more »

Blackbird
Guest
Blackbird

http://defence.pk/threads/radar-ranges-of-different-fighters.94948/

In linkul de mai sus se compara diverse radaruri.
Valorile pentru APG66(v)2 sunt cam cele mai slabe din lista. Poate detecta un avion de vanatoare de la 70km si un bombardier de la 130km. Vi se pare imposibil sa acceptati faptul ca radarul de pe F16 MLU nu e o piesa exceptionala ?

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

*radare

Blackbird
Guest
Blackbird

Aici ai dreptate. ๐Ÿ™‚